Paylaş:
Japon edebiyatının ışıltılı dünyasında bir yolculuk için hazır mısınız? Ryunosuke Akutagava ‘nın kaleminden doğan efsanevi hikayeler, şimdi Can Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor. “Raşomon ve Diğer Öyküler” adlı derleme, okurları Japonya’nın derinliklerine doğru bir serüvene davet ediyor.
Japon edebiyatının parlayan yıldızlarından Ryunosuke Akutagava’nın elinden çıkan bu eser, edebiyat tutkunlarını büyüleyici bir serüvene çıkarıyor. Kitap, efsanevi film “Raşomon”un da ilham kaynağı olan aynı adlı öykünün yanı sıra, “Koruda”, “Örümceğin İpi”, “Cehennem Tablosu” ve “Burun” gibi unutulmaz hikayelerle dolu. Akutagava’nın kalemi, insan doğasının karanlık kuytularına ışık tutarken, okurları cadılar, haydutlar ve şaşırtıcı karakterlerle dolu bir Japonya karanlığına sürüklüyor.
Ryunosuke Akutagava ile Derinliklerde Bir Yolculuk
Kitap, insanın en temel ihtiyaçları ve kusurlarını ustalıkla işleyerek okurları derin bir düşünceye sevk ediyor. Her bir öykü, okuru farklı bir duygu ve düşünce evrenine taşıyor. Hırsızlıkla açlık arasında sıkışıp kalmış bir adamın dramı, yağmurdan korunmak için sığındığı Raşomon Kapısı’nda yaşadığı ürpertici anlar… Tüm bu öyküler, Akutagava’nın derin anlam katmanlarıyla dolu zarif ve sade üslubuyla birleşerek okuyucuları büyülüyor.
Kitabın önemi ve etkileyiciliği hakkında düşünenler arasında ünlü yazar Haruki Murakami de yer alıyor. Murakami, Akutagava’nın eserlerini “asla bıkmadan tekrar tekrar okunacak kadar etkileyici” olarak nitelendiriyor. Onun zarif üslubu, gerçekten ürpertici bir görkeme sahip.
Ryunosuke Akutagava
1 Mart 1892’de Tokyo’da doğdu. Son derece başarılı bir öğrenci ve iyi bir okurdu. Edebiyat kariyerine 1913- 1916 yılları arasında İngiliz Edebiyatı okuduğu Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’ne (şimdiki Tokyo Üniversitesi) devam ederken başladı. “Raşomon” adlı öyküsünün 1915’te yayımlanmasıyla, dönemin önde gelen Japon romancısı Natsume Soseki’yle tanıştı. Soseki’nin teşvikiyle, büyük ölçüde 12.-13. yüzyıl Japon masallarından türetilen, ancak modern psikolojinin ışığında ve son derece bireysel bir tarzda yeniden anlatılan bir dizi öykü yazmaya başladı. Eserleri birçok dile çevrildi. 1927’de 35 yaşında intihar eden yazar adına, Japonya’nın önde gelen edebiyat ödülü Akutagava Ödülü verilmektedir.