Pera Müzesi, Meditopia iş birliğiyle hazırladığı “İstanbul Panoraması’na Farkındalıkla Bakış” videosuyla eşsiz bir dijital deneyim sunuyor. Müzenin YouTube kanalında izlenebilen video, Antoine de Favray tarafından 18. yüzyılda tuvale resmedilen “İstanbul Panoraması” içinde sanatseverleri üç boyutlu bir gezintiye çıkarırken, sanatı bilinçli farkındalıkla buluşturuyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, koleksiyonundaki eserleri yeni teknolojilerle harmanlama projelerine bir yenisini ekledi. Meditopia iş birliğiyle hazırlanan “İstanbul Panoraması’na Farkındalıkla Bakış“ adlı video, ilhamını “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” sergisindeki panoramik bir eserden alıyor.
İstanbul’a Bir de Farkındalıkla Bakın
Antoine de Favray’nin 1770-1773 yılları arasında tuval üzerine yağlı boya ile resmettiği “İstanbul Panoraması” tablosunu farkındalıkla deneyimlemeye alan açan video, sanatın ve zihinsel deneyimin gücünü bir araya getiriyor. Tuvalden dijital platforma taşınan, eşsiz detaylarla dolu bu sanat eserinin içinde meditasyon müzikleri eşliğinde keyifli bir gezintiye çıkan sanatseverler, 18. yüzyıl İstanbul’una ait ayrıntıları incelerken içlerinde uyanan duyguları da keşfetme fırsatı buluyor.
Yüzyıllar Öncesinin İstanbul Manzarasına Üç Boyutlu Bir Bakış
Geçmişin büyüleyici İstanbul manzarasına üç boyutlu bir perspektiften bakmak ve meditatif müzik eşliğinde zihinsel bir yolculuğa çıkmak isteyenler, “İstanbul Panoraması’na Farkındalıkla Bakış” videosunu Pera Müzesi YouTube kanalından ücretsiz olarak izleyebilirler.
18. yüzyıl Sanat Ortamının Resmi
Fransız asıllı sanatçı Antoine de Favray’nin İstanbul’da yaptığı resimler arasında panoramik İstanbul manzaraları büyük bir öneme sahiptir. Tüm detayların titizlikle işlendiği bu manzaralar, tarihi belgeler niteliği taşır. Favray’nin, diğer Batılı sanatçılar gibi genellikle Pera’daki elçiliklerden, özellikle İstanbul’da bir süre yaşadığı Rus Sarayı’ndan bakarak manzara eserlerini resmettiği bilinmektedir. Favray’in 1770-1773 yılları arasında resmettiği “İstanbul Panoraması”, 18. yüzyılın ikinci yarısındaki İstanbul sanat ortamına ışık tutmaktadır.
KÜNYE
Animasyon Video: Kabuk
Studio Yürütücü Yapımcılar: Hazal Altun, Volkan Şenozan
Meditopia iş birliğiyle Yazan: Berna Kızılkaya
Düzenleyenler: Sevgen Bengi Kıran, Deniz Bağan
Seslendiren: Deniz Bağan
Müzik: Mustafa Emrah Bingöl