Ankara’da gerçekleştirilen ‘2. Geleceğin Ekranı Zirvesi’, Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara dijital okuryazarlık konusunda ışık tuttu. Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in de katıldığı bir konuşma ile başladı. ‘Geleceğin Ekranı Zirvesi’nde, dijital okuryazarlık, bilinçli içerik tüketimi ve aile-çocuk ilişkileri gibi önemli konular masaya yatırıldı.
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu önemli etkinlikte projeye bugüne kadar Türkiye’nin 70 ilinden 2500 ebeveyn ve öğretmen katıldı. Bu katılımcılar aracılığıyla da 40 bini aşkın çocuğa ulaşılmış oldu. Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliği ile hayata geçirilen “Geleceğin Ekranı Projesi,” şimdi ikinci döneminin ardından büyük bir başarı hikayesi olarak öne çıkıyor.
Zirvede, proje kapsamında elde edilen başarılar paylaşılırken, dijital okuryazarlık, bilinçli içerik tüketimi, ve yeni dönemde aile-çocuk ilişkileri gibi kritik başlıklar ele alındı. Bu önemli etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından gelen ebeveynler, öğretmenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmalarını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yanı sıra Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Danışmanı Dr. Erman M. Demir, Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar U. Basmacı yaptı.
Oturumlarında ise Dr. Elif Posos Devrani moderatörlüğünde yazar Şermin Yaşar, sosyal medyada Akademisyenanne olarak bilinen Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal ve Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, çocuk-aile ilişkileri, doğru içerik seçimi, dijital okuryazarlık konuları ve ebeveynlerin ve eğitmenlerin rolünü ele aldılar.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, zirve kapsamında yaptığı açılış konuşmasında, projenin 70 ilde 2500 ebeveyn ve öğretmene ulaşarak 40 bini aşkın çocuğun bilinçlendirilmesini takdirle karşıladığını ifade etti. ‘Geleceğin Ekranı’ projesini sosyal sorumluluk anlayışıyla değerlendiren Şahin, dijitalleşme karşısında bireyleri korumayı amaçlayan bu projenin önemine vurgu yaptı. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Danışmanı Dr. Erman M. Demir ise, gençlerin artık dijital bir dünyada büyüdüğünü ve bu nedenle dijital okuryazarlığın önemli olduğunu belirterek, projeyi değerli bulduğunu ifade etti.
Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, projenin başarısından duyduğu mutluluğu paylaşarak, Netflix’in ailelere ve çocuklara yönelik araçlar sunma konusundaki önceliklerini belirtti. Netflix’in üyelerine sunduğu araçların ebeveynler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını açıklayan Mavili, aynı zamanda çocuklara dijital içerik tüketimi konusunda doğru beceriler kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, projenin dijital dünyada bilinçli ve güvenli bir şekilde hareket etmenin önemini vurguladığını söyledi. Özellikle ebeveynlere ve öğretmenlere dijital ebeveynlik, dijital ekran kullanımı ve bilinçli içerik tüketimi gibi konularda eğitimler sunarak farkındalık oluşturduklarını belirten Hazır, genç neslin dijital dünyayı daha güvenli ve bilinçli bir şekilde keşfetmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.
ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mazhar U. Basmacı, projenin Türkiye’de ve ICC merkezinde dijital okuryazarlık konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediğini vurgulayarak, bu projenin genç nesillerin dijital dünyaya daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde erişebilmelerine yardımcı olduğunu ifade etti.