Paylaş:
İstanbul Lale Müzesi, Lale Vakfı‘nın öncülüğünde gerçekleşen TULIPOMANIA Sergisi, tarih boyunca büyüsünü koruyan efsanevi “Lale Çılgınlığı”na adanmış. 1630’ların Hollanda’sından günümüze uzanan bu eşsiz sergi, izleyicilere lale ile ilgili unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Küratörlüğünü Ali Bakova’nın yaptığı sergi, lale ve sanatın kesişim noktasını kutluyor. Batı’nın Doğu’ya olan hayranlığını yansıtan bu çılgınlık dönemi, Avrupa ve Osmanlı arasında estetik ve ticaretin kesiştiği bir zaman dilimini yansıtıyor. İzleyiciler, serginin içinde dolaşırken, geçmişin izlerini günümüz sanatının yaratıcı yorumlarıyla buluşturan eserlerle karşılaşacaklar.
Lale Çılgınlığı Eserlerde Can Buluyor
İstanbul Lale Müzesi’nde yer alan 200’den fazla eser, sanatçıların ve tasarımcıların lale tutkusunu yansıtıyor. Resimler, heykeller, video enstalasyonları ve diğer modern sanat formları, izleyicilere lale çılgınlığının heyecanını yaşatıyor. Ayrıca, AI Art – Yapay Zeka Sanatı, CodeArt, video enstelasyon, mekâna özel üretilen VR-Virtual Reality gibi günümüz teknolojisinin getirdiği yeniliklerle donatılmış sergi, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunuyor.
TULIPOMANIA Sergisi, 14 Nisan 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, çocuklara ve ailelere yönelik özel etkinlikler de düzenleniyor. 7 Nisan Pazar günü saat 12:00’de, “laleli seramik” atölyesi küçük sanatseverlere kapılarını açacak.
Lale Müzesi
İstanbul, Türkiye genelinde lalenin yaygınlaştırılması ve tanıtılması gibi amaçlarla 2015’te kurulan dünyanın en büyük Lale Müzesi ve Araştırma Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor. Emirgan Korusu’ndaki müze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Lale Vakfı (İLAV) tarafından lalenin kültürel varlığının gelecek nesillere aktarılması amacıyla kuruldu.
İçinde iki sergi salonu bulunan ve bin 500 metrekarelik alandan oluşan müzede, lale dikmeye yarayan saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği, lale motifli padişah kaftanı, savaş aletleri, oya, mendil gibi üzerinde lale motifi bulanan yüzlerce eşyayı görmek mümkün.
Müze ziyaretçileri, elektronik ortamda lale motifli ebru yapıp bunu basılı olarak alma imkanına sahip oluyor.