Paris’in ünlü Louvre Müzesi yetkilileri, Mona Lisa’yı yeraltı bir odaya taşımayı düşünüyor. Müze direktörü Laurence des Cars, “Halkın hayal kırıklığını sona erdirmek benim görevimin merkezine yerleştiriyorum. Ve Mona Lisa ile ilgili olduğu açıkça görülen durumda ziyaretçi deneyimimizin istenilen düzeyde olmaması her zaman hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.
Louvre, dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olup yılda dokuz milyon ziyaretçi çekiyor. Yoğun sezonunda, Rönesans ustası Leonardo da Vinci’nin ikonik tablosu günde 20,000’den fazla izleyiciyi cezbediyor. Şu anda, birçok diğer tablo ile asılı olan geniş bir odada bulunan $830 milyonluk eser, kurşun geçirmez camın arkasına yerleştirilmiş ve ona ulaşmak kalabalık nedeniyle kolay değil. (Ancak bu yılın başlarında iklim aktivistleri tarafından başarıyla çorba ile sıçratıldı.) Saatlerce kuyrukta bekledikten sonra, ziyaretçiler genellikle resmin sadece birkaç saniyesini kapabiliyor ve çoğu bunları gizemli bir şekilde gülümseyen konusuyla selfie çekmek için kullanıyor. Deneyimin kısalığı, ona ulaşmak için yapılan dayanıklılık testi ile birleşince, eser son zamanlarda çevrimiçi incelemelerin “dünyanın en hayal kırıklığı yaratan başyapıtı” lakabını almasına neden oldu.
Müzenin tablo için yeni planı, ziyaretçilerin müzenin cam piramid girişinden geçmeden doğrudan erişebilecekleri kendi yeraltı odasında bulunmasını öngörüyor. Yanında ikinci bir oda ise geçici sergiler için kullanılacaktır. Uygulanırsa, projenin maliyetinin 500 milyon euro (535 milyon dolar) olduğu tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti tarafından duyurulan son bütçe kesintilerinin, planın kaderini etkilemesi muhtemeldir.
Mona Lisa, Louvre Müzesi’nin kalbinde yeni bir ev ararken, ziyaretçilerin bu eşsiz esere daha kolay ve daha etkili bir şekilde erişmesi umuluyor. Yenilikçi bu adım, sadece bir resim değil, kültürel bir ikonun hikayesini yeniden şekillendirebilir.
Mona Lisa olarak bilinen Francesco del Giocondo’nun karısı Lisa Gherardini’nin portresi
Tablonun özel çekiciliği, teknik mükemmelliği, modelin ünlü gülümsemesi, fantastik arka plan manzarası ve figürü sisli bir pusla saran sfumato tekniğinde yatıyor. Mona Lisa’nın özel cazibesi, onun ünlü statüsünü daha da artıran olaylarla birlikte, her türlü istenmeyen ilgiyi de beraberinde getirdi. Örneğin 1911’de İtalyan bir müze çalışanı tabloyu ‘vatanına geri döndürmek için’ çaldı ve basında büyük bir öfkeye yol açtı! 1966 yılında bu ünlü ve kırılgan başyapıt, Louvre’un en büyük odası olan Salle des États’a taşındı ve burada mümkün olan en iyi koşullarda, sıcaklık ve nem kontrollü bir cam muhafaza içinde muhafaza edildi.