19. Akbank Kısa Film Festivali, ‘Prizma Expanded: Algının Poetikası’ sergisi, atölyeler, konuşma serileri ve dans etkinlikleriyle Akbank Sanat mayısta da dolu dolu.
Çağdaş ve enerjik yapısıyla başta gençler olmak üzere Türkiye’nin sanat ekosistemini 30 yıldır kapsayan Akbank Sanat, Mayıs 2023 ajandasıyla farklı disiplinlerde dolu dolu bir program sunuyor. Şehrin kalbindeki konumuyla sanat rotasına yön veren Akbank Sanat; seminerlerden atölyelere, dans etkinliklerinden sergiye sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
19. AKBANK KISA FİLM FESTİVALİ
2-12 Mayıs 2023
Kısa filmlerin yapımını özendirmek, bu alanda yeni yapımları teşvik etmek ve ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları destelemek amacıyla, 19 yıldır her yaştan sanatseveri kapsayan bir festival kültürü yaratan Akbank Kısa Film Festivali devam ediyor. 71 ülkeden toplam 2237 kısa filmin başvurduğu Akbank Kısa Film Festivali, ‘Festival Kısaları’, ‘Dünyadan Kısalar’, ‘Genç Bakışlar’, ‘Kısadan Uzuna’, ‘Deneyimler’, ‘Belgesel Sinema’, ‘Perspektif’, ‘Özel Gösterim’ ve ‘Forum’ bölümlerinden oluşuyor. Dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmlerin yer aldığı, 36 ülkeden 88 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşuyor.
ATÖLYELER VE SÖYLEŞİLER
4 Mayıs Perşembe
Senaryo, atölye, Mustafa Kara, 15:00
Film Müziği ve Anlatıma Etkisi, söyleşi, Mine Pakel, Saki Çimen, 18:30
5 Mayıs Cuma
Oyunculuk, atölye, Berkay Ateş, 15:00
Post Prodüksiyon Sürecinde Ses Dünyası, söyleşi, Yalın Özgencil, Utku Gürler, 18:30
6 Mayıs Cumartesi
Fragman, atölye, Fırat Terzioğlu, 15:00
Belgesel Sinema, söyleşi, Mahmut Fazıl Coşkun, Bulut Reyhanoğlu, 18:30
7 Mayıs Pazar
Kurgu, atölye, Emir Etminan, 15:00
Dijital Platformlar ve Sinema İlişkisi, söyleşi, Deniz Şaşmaz Oflaz, Serkan Çakarer, Gönenç Uyanık, 18:30
9 Mayıs Salı
Deneyimler, söyleşi, Jonas Matzow Gulbrandsen, söyleşi, 18:30
11 Mayıs Perşembe
Kısadan Uzuna, söyleşi, Umut Aral, 18:30
19. Akbank Kısa Film Festivali hakkında detaylı bilgi için:
www.akbankkisafilmfestivali.
PRIZMA EXPANDED: ALGININ POETİKASI
11 Mayıs-29 Temmuz 2023
Küratör: Lara Kamhi
Sanatçılar:
Reha Erdem + Florent Herry
Zeynep Dadak + Çiçek Kahraman
Deniz Tortum + Alican Çamcı
11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Akbank Sanat’ta izleyicisiyle buluşacak olan ‘Prizma Expanded: Algının Poetikası / Prizma Expanded: Poetics of Perception’ sergisi; Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan üç yönetmen ve üç film profesyonelinin çalışmalarından oluşuyor. Sergide yönetmen ve sinema profesyonellerinin ikili olarak ortak üretimleri olan, mekâna özgü ve deneyim tabanlı sinematik eserler sergilenecek. Bu aynı zamanda, sanatçı ve küratör Lara Kamhi’nin ‘Genişletilmiş Sinema’ (Expanded Cinema) kavramını bütünüyle irdelemek adına kurduğu bağımsız sanat inisiyatifi Prizma’nın ‘Prizma Expanded’ olarak ortaya koyduğu ilk proje. Prizma Expanded; sosyal medya, kapsayıcı deneyimler sunan teknolojiler ve interaktif hikâye anlatıcılığı gibi iletişim ağlarının önerdiği yeni düşünme biçimlerinin farkındalığıyla, genişletilmiş sinematik sanat formlarını araştırıyor.
FİLM GÖSTERİMLERİ VE KONUŞMALAR
23 Mayıs Salı, 17:00
Ah Gözel İstanbul (85’)
Zeynep Dadak + Çiçek Kahraman Konuşması, 18:30-19:30
27 Mayıs Cumartesi, 18:30
Video Essay (45’)
30 Mayıs Salı, 16:30
Koca Dünya (101’)
Reha Erdem + Florent Herry Konuşması, 18:30-19:30
Prizma Expanded: Algının Poetikası sergisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
MAYIS 2023 SEMİNER VE KONUŞMA SERİLERİ
SİNEMA VE PSİKİYATRİ SEMİNERLERİ
BAŞEDEBİLMEK İÇİN BÜYÜMEK
17 Mayıs 2023, Akbank Sanat – Çok Amaçlı Salon, 18:30-21:30
Film Gösterimi
Theeb (Yönetmen: Naji Abu Nowar)
Panel
Oturum Başkanı: Burcu Kurtiş
Konuşmacılar: Hakan Karataş, Tuğba Kurt Ulucan, Özlem Önen
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
TİYATROMUZDA TARİH KONUŞMALARI
Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1990’lı Yıllara Sahne Müziğimiz
24 Mayıs 2023, Akbank Sanat, 18:30
Moderatör: Noyan Ayturan
Konuşmacılar: İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü lisansüstü öğrencileri
Bu seminerde İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü yüksek lisans ve doktora öğrencileri Prof. Dr. Kerem Karaboğa yönetiminde yıl boyunca yürüttükleri çalışmayı izleyiciyle paylaşacaklar. Bu kez tiyatro tarihimiz müzikli oyunlar, müzikaller, operetler ve kabareler açısından irdelenecek ve sahnelemelerin müzikal yapıları, şarkı sözleri, sahne performansı ile seyirciyle kurulan ilişki masaya yatırılacak. Söz konusu alanlarda saptanan dönüşüm ya da süreklilik olgusunun izi sürülürken çıkarılan sonuçlar tartışmaya açılacaktır.
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
FELSEFE SEMİNERLERİ DİZİSİ – KRİZ VE KRİTİK II
Antroposenden Çıkmak: Bernard Stiegler’in Çağdaş Kriz Analizi
25 Mayıs 2023, 18:30
Konuşmacı: Emre Şan
Fransız filozof Bernard Stiegler, farklı disiplinlerden oluşan Internation kolektifi ile birlikte yazdığı Bifurquer adlı son kitabında, Antroposen dönemini yoğun bir entropi üretimi olarak yorumlar. Antroposen, enerjinin azalması, biyolojik çeşitliliğin yok olması, kültürel ve sosyal birikimin yıkımıyla birlikte bilginin enformasyona ve algoritmik rasyonaliteye indirgenmesi çerçevesinde entropinin artmasına işaret eder. Bu bağlamda, tekno-endüstriyel toplumların dayandığı sınırsız inovasyon modelini ve Stiegler’in teknoloji felsefesinin önerdiği mücadele yollarını tartışacağız.
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
SANAT VE TEKNOLOJİ
31 Mayıs 2023, 18:30
Machinima: Hikâye Anlatıcılığının Geleceği
Modaratör: Gözde Mutluer
Konuşmacılar: Hakan Yılmaz, Nazlı Eda Noyan
Yepyeni bir ifade biçiminin adı machinima. Hikâye yazmak daha çok bireysel bir üretim iken, göstermek daha çok bir ekip çalışmasıdır ve bu nedenle yaratıcı beyinler için zor ve yoğun bir iletişim gerektirir. Artistler bilgisayarda sinematik formatta hikâyeler anlatmak, mekânlar ve “aktörler” yaratmak için video oyun motorlarını kullanırlar. “Machinima” terimi, “mekanik veya teknolojik” anlamına gelen “machinal” ve “cinema” kelimelerinin birleşimidir. Bu konuyu iki konuğumuz Nazlı Eda Noyan ve Hakan Yılmaz ile derinlemesine konuşacağız.
*Etkinlikler ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden itibaren Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilecektir.
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
MAYIS 2023 ATÖLYELER
OYUNCULUK ATÖLYESİ
Akbank Sanat Oyunculuk Atölyesi her cumartesi günü oyunculuğun 4 ana bileşeni: ‘Beden Farkındalığı’, ‘Ses’, ‘Sahnenin Ritmi’ ve ‘Oyunculuk Teknikleri’ üzerinden gerçekleşecek.
SAHNEDE PARTNER İLİŞKİSİ
6 Mayıs 2023, 15:00
Yürütücü: Neslihan Arslan
Moderatör: Ömer Akgüllü
Bu atölyede sahne üzerinde oyun kurarken partnerimizi gerçekten nasıl gördüğümüzü ve dinlediğimizi araştıracağız. Sahnede oyun arkadaşımızla alışverişimizi organize etmeyi ve bu ilişkinin içinde oyunda kalabilmeyi deneyimleyeceğiz.
KAMERA ÖNÜ OYUNCULUĞU
20 Mayıs 2023, 15:00
Yürütücü: Derya Alabora
Moderatör: Ömer Akgüllü
Usta oyuncu Derya Alabora’dan kamera önünde nasıl var olabileceğimize dair ipuçları öğreneceğimiz atölyede kamera ile nasıl bir ilişki kuracağımızı araştıracağız.
METİNDEN SAHNEYE
27 Mayıs 2023, 15:00
Yürütücü: Ayşe Draz
Moderatör: Ömer Akgüllü
Sahnede oyuncunun malzemesiyle hayat bulacak oyun metninin iskeletini doğru analiz etmenin yollarını araştıracağımız atölyede, bu yöntemle bir sahne metni oluşturacağız.
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
NESNELER, İHTİYAÇLAR VE HİLELER
13 Mayıs 2023, 13:00
Yürütücüler: Ezgi Çiçek, Nur Gayretli
Yaşadığımız dönemde hızla değişen ihtiyaçlara yönelik çözümler, bizi ihtiyacımızdan fazlasını tüketmeye yönlendiren nesneler etrafımızı sarmışken piyasanın geri plana attığı birey ölçeğindeki niş ihtiyaçlar bizleri zihni sinir projeler üretmeye, hayatımızı kolaylaştırmak için alternatif yollar bulmaya sevk ediyor. Bu atölyede, durumun sonucunda ortaya çıkan ‘life hacks’ (hayat hileleri) denilen kavram; sürekli tüketilen ve kısa ömür biçilmiş objeler ele alınarak bu objelerin ileri dönüştürülmesi ve-veya yeniden kullanılarak sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmesiyle uygulanıyor.
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/
CAZ DİNLEME KULÜBÜ
24 Mayıs 2023, 19:00
Programın teması etrafında, katılımcıların önerdiği şarkıları dinlerken bazen müzik bazen dönemler, bazen anılar üzerine sohbetler edilen Caz Dinleme Kulübü’nün ‘Geçmişten Günümüze Cazda Yaratıcı gitar’ temalı ikinci programının konuğu Efe Demiral.
ÇAĞDAŞ SANAT VE KÜRATÖRLÜK PROGRAMI
4, 8, 18 ve 22 Mayıs 2023, Akbank Sanat Çağdaş Sanat Atölyesi ve Çevrimiçi Platform, 18:00
Koordinatör: Billur Tansel
Açık Diyalog İstanbul ve Akbank Sanat iş birliğiyle organize edilen seminer dizisi hem teorik hem de uygulama bakımından; sergi kurgulama ve ideolojik çerçevesi ile ilgili Türkiye’de benzeri olmayan, prestijli bir eğitim platformu olarak öne çıkıyor.
BiblioPera: Çok Kültürlü Bir İş birliği Projesi
4 Mayıs 2023, Çevrimiçi Platform
Konuşmacılar: Tuba Akbaytürk ve Çiğdem Yıldırım
Bu seminerde Çok kültürlü bir iş birliği projesi olan Bibliopera projesinin tarihçesi, oluşumu ve misyonu ile tüm proje partner kütüphaneleri hakkında bilgi verilecektir.
Yapay Zeka ve Sanat – Tehditler ve Fırsatlar
8 Mayıs 2023, Akbank Sanat Çağdaş Sanat Atölyesi
Konuşmacılar: Bager Akbay ve Deniz İkizler
Sanat, Şiddet ve Estetik
18 Mayıs 2023, Çevrimiçi Platform
Konuşmacı: Emre Zeytinoğlu
Bu konuşmada, estetik dil ile iletişim dili arasındaki farklar ortaya konulacak ve bu anlamda, sanat yapıtının şiddet ile ilişkisi ele alınacak.
Sanat ve Ekoloji: Yaklaşımlar, Pratikler, Açmazlar
22 Mayıs 2023, Akbank Sanat Çağdaş Sanat Atölyesi
Konuşmacı: Eda Sezgin
Etkinlik serisi hakkında detaylı bilgi için:
MAYIS 2023 DANS ETKİNLİKLERİ PROGRAMI
ÇAĞDAŞ DANS PERFORMANSI: ‘BULUŞMA’
25 Mayıs 2023, 20:30
Beş farklı performanstan oluşan gösteride genç dansçılar ve Akbank Sanat Dans Atölyesi öğrencileri yer almaktadır.
‘Gün’
Koreografi: Evrim Akyay
Dansçılar: Elif Aktaş, Gizem Yalman, Nazlı Deniz Mercan, Ceren Sezgi Copur
Müzik: Mert Öztekin
‘Way No Way’
Koreografi: Elif Fırat
Dansçı: Batuhan Taştan
Müzik: Vivaldi-Winter
‘Ben Bana’
Koreografi: Eylül Doğan
Dansçı: Eylül Doğan
‘Arayış’
Koreografi: Serhat Kural
Dansçı: Berkay Kuşkonmaz
‘Avuçların İçinde’
Koreografi: Serhat Kural
Dansçılar: Elif Aktaş, Gizem Yalman, Nazlı Deniz Mercan, Ceren Sezgi Çopur
https://www.akbanksanat.com/
ÇAĞDAŞ DANS PERFORMANSI: ‘AN’
27 Mayıs 2023, 20:30
Beş farklı performanstan oluşan çağdaş dans gösterisinde Serhat Kural, İsmet Köroğlu, Mert Öztekin ve Ebru Cansız’ın koreografisini gerçekleştirdiği 5 farklı performans sahnelenecektir.
‘Arayış’
Kendimi aradığım ‘an’da
Koreografi: Serhat Kural
Dans: Berkay Kuşkonmaz
‘Unutma Merkezi’
Hafıza hatırlar, beden hatırlar, cümleler, mekanlar, insalar hatırlar. Peki ya unuttuklarımız! Onlar nereye gider?
Koreografi: İsmet Köroğlu
Müzik: İpek İpekçioğlu
Dansçılar: Ozan Akgün, Huri Murphy, Gülçin Gökçebağoğlu, Ahmet Şahin, Mert Aksu, Miray Bacı
‘Primis’
Ürkek, sevimli, anaç ve kutsallığıyla hem doğaya hem de bana kucak açtı. Bir ceylanın sesi yaşadığım toplumun sesi ve trajedisi oldu benliğimde. Oyun oynarken ve ağıt yakarken kalbimde taşıdığım sesin gölgesiydim. Oyun oynandı ve bitti.
Koreografi: Serhat Kural
Dansçılar: Destan Taşdan, Serhat Kural
‘Doğ’
Aslında aşık, maşuk, aşk birdir,
Bu birden nasıl kim yüz bin göründü?
Eğer ki bin ayna olsa,
Bakan bir, gören bir,
Görünen bin bin göründü
Yunus Emre
Koreografi: Mert Öztekin
Hareket tasarımı: Emre Olcay, Mert Öztekin
‘Kar’
MDT İSTANBUL Topluluğu ‘Bir Bedenden İçeri’ adlı dans gösterisi için tasarlanan ‘Kar’, Yunus Emre’nin “Aşkı anlatan İşitin ey yarenler, aşk bir güneşe benzer, Aşkı olmayan gönül bir kara taşa benzer” dizelerinden yola çıkarak, geçmişte birçok zorluklar geçirmiş aşıklar gibi günümüzde de aşkın tanımını dikte eden ve kısıtlayan, aşıkları ötekileştiren, yok sayan ya da yok etmek isteyen sert ve soğuk kalplerin, aşk’ın güzelliğini görebilen ve sınır tanımayan cesur gönüllülerin ateşiyle eriyebileceğine inançla üretilmiş bir düet.
Koreografi: Ebru Cansız
Dansçılar: Serhat Kural & İsmet Köroğlu
https://www.akbanksanat.com/
Çağdaş Dans Tekniği Dersleri
Mayıs ayı boyunca her salı, çarşamba, cuma başlangıç seviyesi; her perşembe orta ve ileri seviye, 19:00
Eğitmenler: Alper Marangoz, Beril Şenöz, Gizem Bilgen, Evrim Akyay
Dersler hakkında detaylı bilgi için:
Çağdaş Bale Tekniği Dersleri
Her Cumartesi saat 11:00
Eğitmenler: Ebru Cansız, Bersu Naz Say, Suzan Alev
Dersler hakkında detaylı bilgi için:
https://www.akbanksanat.com/