Paylaş:
Susan Sontag’ın çağdaş sanat ve edebiyat alanında büyük bir etki yaratan kitabı “Yoruma Karşı,” Can Yayınları’nda okurlarla buluşuyor.
Susan Sontag, edebiyat ve sanat eserlerini yorumlamak yerine anlamanın, onların içsel gücünü yakalamak açısından daha önemli olduğunu savunmuştur. Sontag’a göre, yorumlar sanat eserlerini sınırlar ve onları ehlileştirir, bu nedenle gerçek sanatın rahatsız edici özünü çözümlemek esastır.
Sontag’ın ilk makale koleksiyonu olan “Yoruma Karşı,” yazarın insan hakları savunucusu kimliği ve savaş karşıtı duruşunu yansıtan önemli bir eser olarak kabul ediliyor. Kitap, Sontag’ın “‘Camp’ Üzerine Notlar” ve “Yoruma Karşı” gibi ünlü denemelerinin yanı sıra, Sartre, Camus, Simone Weil, Godard, Beckett, Lévi-Strauss gibi önemli düşünürler ve konular hakkında yazılar içeriyor. Ayrıca, bilimkurgu filmleri, psikanaliz, ve çağdaş din anlayışı gibi çeşitli konulardaki düşünceleriyle edebiyat ve kültür dünyasına önemli katkılarda bulunuyor.
Sontag’ın Çığır Açan Bakışı
Sontag’ın bakış açısı, edebiyat ve sanatın sınırlarını zorlayan, okuyucuları rahatsız eden bir niteliğe sahiptir. Carlos Fuentes’in ifadesiyle, “O, bağlantı kurma ve ilişkilendirme yeteneğine sahip, bu kadar açık bilinçli başka bir entelektüel tanımamıştım.” Sontag, tartışmaya açan bir yazar olarak karşımıza çıkar ve Margaret Atwood’un deyimiyle, “Krala, ‘Kral çıplak,’ diyen çocuktur.”