Paylaş:
2003 yılından bu yana Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) vizyoner liderliğini yürüten Dr. Nazan Ölçer, 3 Şubat 2025 itibariyle görevini Prof. Dr. Ahu Antmen’e devrediyor. Bu görev değişimi, SSM’in gelecek vizyonuna yeni bir soluk kazandıracak.
Dr. Nazan Ölçer’in SSM ’deki İzleri
Dr. Nazan Ölçer, Sakıp Sabancı’nın sanata dair büyük vizyonunu hayata geçirerek SSM’i, uluslararası çapta tanınan bir müzeye dönüştürdü. Liderliği döneminde Picasso, Monet, Ai Weiwei ve Marina Abramović gibi ünlü sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. SSM, bu süreçte sadece sergileriyle değil, öğrenme programları, akademik yayınlar ve etkinlikleriyle de öne çıktı.
Prof. Dr. Ahu Antmen’le Yeni Bir Dönem
2018’den bu yana SSM Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Ahu Antmen, SSM’in yeni müzesi müdürü olarak göreve başlıyor. Antmen, müzeyi gelecek nesiller için ilham kaynağı olacak bir sanat merkezi olarak geliştirmeyi hedefliyor.
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde modern ve çağdaş sanat profesörü olan Antmen’in araştırmaları, 20. yüzyıl Türk sanatında modernite, kimlik ve cinsiyet konularına dayanmaktadır.
Küreselleşen İzlenimcilik: Alım, Çeviri ve Ulusötecilik (Yale Üniversitesi Basını, 2020) “20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar”, “Kimlikli Bedenler-Sanat, Kimlik, Cinsiyet; “Zamanların Belleği: Ali Teoman Germaner”, “İçerdeki Yabancı: Hale Tenger” ve editörlüğünü yaptığı “Sanat/Cinsiyet-Sanat Tarihi” ve “Feminist Eleştiri” kitaplarının yanı sıra “Curatorial Challenges-Interdisciplinary Perspectives on Contemporary Curating” (2019, Routledge), “Artists in Their Time” (Istanbul Modern, 2015), “Unleashed-Contemporary Art from Turkey” (2010, Thames and Hudson) ve “Beyond Imagined Uniqueness-Nationalisms in Contemporary Perspective” (2010, Cambridge Scholars Publishing) gibi yayınlara katkıda bulundu.
Küratörlük çalışmaları arasında “Nur Koçak-Mutluluk Resimlerimiz” (2019, SALT), “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” (2015, Pera Müzesi), “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” (2013, Sismanoglio Megaro), “Bir Ülke Değişirken-Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi” (2012, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi), “Joseph Beuys ve Öğrencileri” (2009, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi) sergileri bulunmaktadır.
Sakıp Sabancı Müzesi, uluslararası iş birlikleri ve yenilikçi projeleriyle sanatseverlere ilham vermeye devam edecek.