Paylaş:
Türk edebiyatının ölümsüz şairi Orhan Veli Bütün Şiirleri güncel baskısı, 76 yıl önce İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan “Yenisi” kitabının ardından tekrar okuyucuyla buluşmaya hazırlanıyor.
Modern şairin basılış ve sırasına göre yayımlanmış kitapları; Garip, Vazgeçemediğim, Destan Gibi (Yol Türküleri), Yenisi ve Karşı’nın yanı sıra daha önce basılmamış yapıtlarını da yine yazılış tarihine göre kronolojik bir şekilde sıralanarak “Orhan Veli Bütün Şiirleri” kitabında toplandı.
Orhan Veli’nin Garip kitabının 1941’deki ilk baskısı ile 1945’teki ikinci baskısına yazdığı önsözlerin de dahil edildiği “Bütün Şiirleri” kitabında şairin şiirlerine ve metinlerine müdahalede bulunulmazken şairin söyleyiş tarzı ve yazım biçimi de korundu.
Türk edebiyat dünyasına getirdiği yeni bir lezzet ile mihenk taşı olarak anılan Orhan Veli’nin tüm eserlerinin toplandığı ve yaşadığı devre kendi çerçevesinden bakmamıza olanak sağlayan kitabı; “Orhan Veli Bütün Şiirleri” İnkılâp Kitabevi etiketiyle bir kez daha edebiyatseverlerle buluşuyor.
Orhan Veli Kanık Kimdir?
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 – 14 Kasım 1950), asıl adı Ahmet Orhan olan Cumhuriyet Döneminde şiir, hikaye, deneme, makale ve çeviri türlerinde eserler kaleme almış, 30’dan fazla eseri bulunan, Garip akımının kurucusu olan Türk şair, deneme, makale, öykü yazarı, çevirmen ve nasirdir.
Orhan Veli Kanık, 1914 yılında İstanbul’un Beykoz semtinde Fatma Nigar Hanım ve Mehmet Veli Bey’in çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Füruzan ve Adnan Veli adında iki kardeşi vardır.
Sokaktaki insanların dilini şiire taşımış olan Orhan Veli Kanık, eğitim hayatına Akaretler İlkokulu’nda başlamıştır. Üniversite eğitimini yarım bırakmış ve 1937 yılında Ankara’da PTT Umum Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Muamelât’ta memur olarak çalışmaya başlamıştır. Askerliğini Gelibolu’da yapmış olan Orhan Veli Kanık, Millî Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda da çalışmıştır. İçkiye düşkün olan şair hayatı boyunca düzenli bir çalışma hayatının içerisine girememiştir
Orhan Veli Kanık, çevresi tarafından sevilen, iyi yürekli, dost canlısı, kibar ve duygulu birisidir. Orhan Veli Kanık, fiziksel olaraksa oldukça kemikli bir vücuda sahiptir ve kollarıyla bacakları epey uzundur. Yaylanarak ve göğsünü hafifçe öne doğru eğerek yürüyen Orhan Veli, ince ve beyaz ellere sahiptir. Şair, geniş bir alına ve sivri bir çeneye sahiptir. Yüzünde gençliğinde yaşadığı sivilce problemi nedeniyle sivilce izleri vardır. Büyük bir tiyatro tutkunu olan Orhan Veli Kanık, hem tiyatro oyunu yazmış hem de çeşitli oyunlarda sahneye çıkmıştır.
Orhan Veli Kanık, şiire getirdiği yenilikler nedeniyle başlarda büyük ölçüde yadırganmış ve çok sert eleştirilere maruz kalmış bir şairdir. Alışılmışın dışındaki eserleri ile önce yadırganmış sonra da eğlenme ve aşağılamaya maruz kalmıştır. Yaşadığı dönemde büyük bir üne sahip olan nadir şairlerden Orhan Veli Kanık, tüm olumsuz tepkilerin yanı sıra büyük bir sevgi ve hayranlıkla da karşılaşmıştır.
Orhan Veli Kanık, 1940 yılında Abidin Dino, Alaeddin Hakgüder ile birlikte sadece bir sayı yayımlanabilen “Küllük” isimli bir dergi çıkarmıştır. Bu dergi bir sayı çıksa da Orhan Veli Kanık’ın ilk sayıda yayımladığı “Tahattur ” şiiri 1968 yapımı “Vesikalı Yarim” filmine ilham kaynağı olmuştur. Orhan Veli Kanık’ın yayımlanmış bir romanı olmasa da yazmaya başladığı bir roman olduğu bilinmektedir. Kitabın adı “Dünyalarının Dışında”dır fakat şair vefatına kadar kitabı tamamlayamamıştır.
Şair Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950 tarihinde ise İstanbul’da vefat etmiştir.