“KUYTU” SERGİSİ NİŞANTAŞI TAŞ KONAK’TA
Kalyon Kültür, Osmanlı kadının giyim zevkini ve yaşam kültürünü yansıtan KUYTU isimli geniş bir seçkiyle 9 Mart – 31 Haziran arasında geçmişin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.
Osmanlı’nın gündelik hayatı asırlar boyu Batı’nın merak ettiği konuların başında gelir. İmparatorluk topraklarını ziyaret eden elçilerin ve seyyahların notları Doğu’yu gizemli ve sırlarla saklı olarak tanımlayan satırlarla doludur. Bu satırları kaleme alanlar en çok kapalı bir çevrede yaşayan kadınlara ilişkin dünyanın izini sürerler. Bütün zamanlar boyunca esrarını koruyan Osmanlı kadının moda anlayışı, estetik beğenisi, gündelik meşgaleleri çoğu zaman Avrupalı ressamların resimlerinde hayali imgelerle hayat bulur.
Kalyon Kültür, Osmanlı kadının giyim zevkini ve yaşam kültürünü yansıtan KUYTU isimli geniş bir seçkiyle 9 Mart – 31 Haziran arasında geçmişin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Yusuf İyilik koleksiyonundan seçilmiş 1200’den fazla eserden oluşan serginin küratörlüğünü Meyçem Ezengin üstleniyor. Taş Konağın zamanı 1860’larda mühürleyen atmosferinde gerçekleşen KUYTU’da çantalardan pabuçlara, muskalıklardan gerdanlıklara, opera dürbünlerinden şapkalara uzanan bir hayat panoraması izleyiciyle buluşuyor. 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar her biri Osmanlı’nın çok kültürlü dokusunun ince zevkini yansıtan eserleri sunan sergi unutulmuş bir çağın güzelliğini vaat ediyor. Taş Konak’ın ilk sakinlerinden İhsan Raif Hanım’ı da KUYTU’dan gün ışığına çıkaran seçki bir devrin ilhamını günümüze taşıyor.