Paylaş:
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, kültür dünyasının çok yönlü ismi Samih Rifat ‘ı anlatan “Çok İş Var Yapacak” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 17 Ağustos 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Rifat’ın fotoğraf, şiir, çeviri, müzik ve sinema alanındaki üretimlerini ilk kez bir arada sunuyor. 200’den fazla eser arasında kişisel defterler, el yazısı notlar, Herakleitos ve Da Vinci çevirileri, İstanbul’un siyah-beyaz fotoğrafları ve klasik gitar çalışmaları yer alıyor.
Sergi adını, Rifat’ın defterine düştüğü “Yapacak çok iş var, zaman az” notundan alıyor. Küratör Serhan Ada, bu cümlenin sanatçının üretim hırsını özetlediğini vurguluyor.

Estetik anlayışını yansıtan fotoğraflar
Rifat’ın kent ve doğa fotoğrafları, onun estetik anlayışını yansıtıyor. Fotoğrafçılarından Esra Özdoğan, Samih Rifat’ın da sözleriyle fotoğrafa bakışını şu cümlelerle ifade ediyor: “Kendi üretimleri söz olduğunda fotoğrafı bir sanattan ziyade bir ‘zanaat’ olarak kayıt söyler ama fotoğrafa şiirin gölgesini taşımaya da heves eder bir yandan. daha durumun güzel olduğunu düşünmüşümdür her zaman,’ diye yazar.” Antik Yunan’dan çağdaş Fransız şiirine uzanan çevirileriyle tanınan Rifat’ın babası Oktay Rifat’la çevirdiği Gece Yazısı, Çocukluğunu anlattığı Ada kitabı ve çeviri günlükleri sergide öne çıkıyor.
İlk sergilenen gurme
Çevirdiği metinlerle edebiyat dünyasında önemli bir yer edinen, Herakleitos, Leonardo da Vinci, çağdaş Fransız ozanlar ve Bizanslı şairler başta olmak üzere Türkçeye birçok önemli eser kazandıran Rifat, çeviriyle şiir arasında organik bir bağ kuruyordu. Onun antik dünyaya olan ilgisi, dillerle kurduğu derin bağ ve titiz çeviri anlayışı, serginin en güçlü tutumun biri olarak öne çıkıyor. Sergide, Rifat’ın çevirileri, çeviri günlükleri içeren notlar ve bu metinlere eklediği yorumların yanı sıra Çocuğu Anlat Bana adlı şiir kitabı, çocukluğuna dair incelikli, kısa metinlerden oluşan Ada ve fo otoğrafın bazı isimlerine ve bazı fotoğraf yazılarına yer verdiği Akla Kara Arası da yerini yer alıyor.
Samih Rifat’ın babası Oktay Rifat’la birlikte çevirdiği Gece Yazısı kitabı da, baba-oğul ortak çalışmasının en dikkat çekici örneklerinden biri olarak sergileniyor. Yves Bonnefoy’un uzun şiirini bölümler halinde çevirerek oluşturduğu bu eser, Rifat’ın şiiriyle ve dille kurulmuş organik bağların gözlerine seriyor.
Pera Müzesi’nin kuruluşunda emeği olan Samih Rifat anısına hazırlanan sergi, bir dönemin kültür dünyasına ışık tutuyor. Sergi, Salı-Cumartesi 10.00-19.00, Pazar 12.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında ücretsiz gezilebilir.
Ziyaret Bilgileri:
Yer: Pera Müzesi, Beyoğlu
Tarih: 17 Ağustos 2025’e kadar
Saatler: Salı-Cumartesi 10.00-19.00, Pazar 12.00-18.00
Ücretsiz Günler: Çarşamba (“Genç Çarşamba”)