Japonya Gazete Yayıncıları ve Editörleri Birliği (NSK) ve diğer kuruluşlar, telif hakkı sahiplerinin haklarının yüksek risk altında olduğunu belirterek, yapay zeka madenciliğinden kaynaklanan telif hakkı ihlallerine karşı koruma önlemlerini tartışmak için bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptılar.
Açıklamaya göre, Japonya’nın Telif Hakkı Yasası, diğer ülkelerin yasalarına göre yapay zeka öğrenimi konusunda son derece izin verici iken, telif sahiplerine yönelik rahatlama önlemleri yetersizdir. Bu nedenle açıklama, telif hakkı sahibi kuruluşlar ile ilgili otoriteler arasında görüş alışverişinde bulunarak yasayı gözden geçirme ihtiyacını inceleyecek bir forumun oluşturulması gerektiğini ısrarla belirtiyor.
NSK, Japonya Dergi Yayıncıları Birliği, Japonya Fotoğraf Telif Hakkı Derneği ve Japonya Kitap Yayıncıları Birliği tarafından yayınlanan ortak açıklama, genellikle generative AI’nın internet üzerinde izinsiz veri kullanarak ve telif sahiplerine izin veya tazminat ödemeden metin ve görseller oluşturmasıyla ilgili.
Telif Hakkı Yasası’nın 30. maddesi (4) uyarınca, yapay zeka öğrenimini içeren veri analizi için telif hakkına sahip bir eseri kullanmak mümkündür. Ancak, eylemin telif hakkı sahibinin çıkarlarına aşırı zarar verecekse, yasada bu veriyi kullanma izni verilmez. Açıklamaya göre, yasa, makine öğrenimi için veri kullanımına ilişkin olarak telif sahibinin çıkarlarına aşırı zarar verilmemesine izin verirken, bu hükmün yorumu belirsizdir. Ayrıca, yasa, makine öğrenimi için korsan eserlerin kullanımını yasaklamaz. Açıklama, bu durumu bir sorun olarak görüyor ve potansiyel olarak telif hakkını ihlal eden büyük miktarda içerik dağıtıldığı endişesini de dile getiriyor.
Açıklama, generative AI’nın kültürel gelişmeyi engelleyebileceğini belirterek, bu durumun şu şekillerde olabileceğine dikkat çekiyor:
(1) eserler oluşturma fırsatlarının kaybı, yazma faaliyetlerini sürdürmeyi zorlaştırabilir;
(2) etik olmayan içerik kullanarak hukuka aykırı AI geliştirme ve yaratma; ve
(3) AI kullanıcılarının hakları bilmeksizin ihlal edebilme olasılığı.
Açıklama, hangi durumlarda AI’nın veri öğrenmemesi gerektiğini netleştirmenin ve Telif Hakkı Yasası’nı gözden geçirme ihtiyacının belirlenmesinin gerekliliğini öne sürüyor. Teknolojik gelişmelere yetişebilmek adına telif hakkı koruma önlemlerinin tartışılması gerektiğini vurguluyor.