Paylaş:
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, Türk resminin öncülerinden Hamit Görele’ye ithaf edilen “Retrospektif” sergisiyle sanatseverleri ağırlıyor. 1 Nisan’a kadar ücretsiz izlenebilecek sergide, Görele’nin sanatındaki geometrik yaklaşımlar ve hacimsel etkiler keşfedilecek.
Hamit Görele, 1930’lu yıllarda Türk resmindeki yenilikçi hareketin öncülerinden biri olarak öne çıktı. Sanatında geometrik unsurların yanı sıra döneminin beğenilmeme riskine rağmen özgün eserlere imza attı. Paris’te aldığı eğitimle Türk resmine yepyeni bir perspektif katan Görele’nin eserleri, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Görele’nin İzinde Retrospektif Sergisi
1981 yılında aramızdan ayrılan sanatçının kızı Tonya Görele koleksiyonundan sergilenen eserleri, 1 Nisan’a kadar her gün galeride ücretsiz olarak izlenebilir. Kibele Sanat Galerisi, ziyaretçilerine her gün 09.00 – 19.00 arasında kapılarını açıyor. Grup rezervasyonları ve atölye çalışmaları için iletisim@issanat.com adresine e-posta gönderilebilir. Ayrıca, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, sanatçıları ve eserlerini gelecek kuşaklara aktarmak üzere hazırladığı kapsamlı sergi kataloglarıyla da dikkat çekiyor. Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı sergiye özel hazırlanan katalog, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından satışa sunuluyor.
Hamit Görele
Giresun’un Görele ilçesinde doğan Hamit Görele, 1922-1924 arasında Mühendis Mektebi’nde okuduktan sonra Sanâyi-i Nefîse Mektebi’ne girdi. Burada Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın atölyelerinde çalıştı. Aynı zamanda Amerikan Kız Koleji’nde ve Galatasaray Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. 1928’de Avrupa Sınavı’nda ikinci oldu ve Maârif Vekâleti tarafından Paris’e gönderildi. Önce kısa bir süre Académie Julian’da Paul-Albert Laurens’ın atölyesinde, sonra dört yıl boyunca André Lhote ve Académie Moderne atölyelerinde çalıştı. 1929’da Maârif Vekâleti’nden Paris’teki başarılarından dolayı takdirname aldı. 1930’da Montparnasse Bulvarı’ndaki Grand Galerie Moderne’de açılan karma sergide Firavunun Eşi ve Odalık adlı resimleri, Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre Bonnard ve André Lhote gibi ressamların eserleriyle yan yana yer aldı. 1933’te eğitimini tamamlayınca İstanbul’a döndü. Galatasaray Sergileri’ne katıldı. 1934’te Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin başkanlığını yaptı ve grubun birçok sergisine katıldı. 1934-1940 arasında İstanbul, Ankara, Antalya, Erzurum, Çankırı ve Sivas’ta resim öğretmenliği yaptı. Çok sayıda eleştiri, makale ve çeviri yayımladı. 1968’de Çağdaş Türk Ressamları Cemiyeti tarafından yılın sanatçısı seçildi. 1979’da Atatürk Sanat Armağanı’nı, 1980’de ise 41. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Başarı Ödülü’nü aldı.