Zamanın Ötesinde Tasarım Kaşifleri etkinliği, İsviçreli sıhhi tesisat devi Geberit’in Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle düzenlediği özgün etkinlikler serisinin sekizinci yılında, büyüleyici bir konuğa ev sahipliği yaptı. Bu yılın merakla beklenen etkinliğine Londra merkezli mimari ve tasarım inovasyon stüdyosu ecoLogicStudio’nun kurucuları Prof. Dr. Claudia Pasquero ve Dr. Marco Poletto konuk oldu.
EcoLogicStudio, biyoteknoloji alanında uzmanlaşmış bir tasarım stüdyosu olarak tanınıyor ve Zamanın Ötesinde Tasarım Kaşifleri etkinliği, Türk mimarlık camiasını bu alandaki son gelişmelerle buluşturdu. Prof. Dr. Claudia Pasquero ve Dr. Marco Poletto, etkinlik kapsamında “Biodesign in the Age of Artificial Intelligence: Deep Green” başlıklı konuşmalarını sundular.
EcoLogicStudio: Biyoteknoloji ve Tasarımın Buluşması
Etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleşti ve sadece mimarlar ve mimarlık öğrencileriyle sınırlı kalmadı. Ayrıca İstanbul ve Ankara’da tasarımcılar ve mimarlarla da buluşan ikili, biyofilik tasarım, karbon nötr tasarım, biyoteknoloji, ekoloji ve teknolojinin mimari dünyadaki etkileri hakkında bilgi paylaştılar.
Profesyonel ve akademik kariyerlerini hesaplama teknolojileri ve biyoloji alanındaki kesişimde inşa eden Pasquero ve Poletto, Geberit’in 2023 global teması “Güvenin Rahatlığını Yaşa. Yanındayız” çerçevesinde, biyofilik tasarımın gelecekteki şehirlerin tasarımı için nasıl bir araç olarak kullanılabileceğini de vurguladılar.
EcoLogicStudio’nun kurucuları, son teknoloji mavi yeşil master planlama, biyotasarım ve yapay zeka kullanımı gibi konuları da ele aldılar. “Biodesign in the Age of Artificial Intelligence: Deep Green” başlıklı konuşmaları, tasarım dünyasında yeni bir perspektife ışık tuttu.
Geberit ve Zamanın Ötesinde Tasarım Kaşifleri
Geberit Türkiye Genel Müdürü Ufuk Algıer, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, “TASARIMI FONKSİYONLA BULUŞTURUYORUZ” felsefesi doğrultusunda Geberit’in suya yön veren bir marka olarak sürdürülebilir sıhhi tesisat endüstrisine liderlik ettiğini vurguladı.
EcoLogicStudio’nun kurucuları, sucul ortamlarla ilgili süreçlerle ilgilenen sıhhi tasarımın biyofilik tasarımda büyük bir inovasyon potansiyeli taşıdığını belirttiler. Pasquero ve Poletto, geleceğin sıhhi tesisat ürünlerinin atık suyu filtreleyebilen, karbonu yakalayabilen ve değerli biyokütle yetiştirebilen özelliklere sahip olabileceğini ifade etti.
Dr. Poletto, etkinliğin biyofilik tasarımın önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyerek, biyo-tasarımın sağlık, sürdürülebilirlik ve ekolojik mimari ile yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
Türkiye’yi ziyaret eden ecoLogicStudio’nun kurucuları, tasarım dünyasının geleceğine dair heyecan verici bir perspektif sunarak, Zamanın Ötesinde Tasarım Kaşifleri etkinliğinin önemini bir kez daha kanıtladılar.