Dünyanın sansürlenmiş eserlerinden oluşan ilk müzesi Barselona’da açıldı. Museu de l’Art Prohibit, ifade özgürlüğüne bir anıt görevi görüyor. Bir eserinin Museu de l’Art Prohibit’te yer alabilmesi için birilerinin onunla bir sorunu olmalı.
Katalan koleksiyoncu ve iş insanı Tatxo Benet liderliğindeki bu yeni Barselona müzesi, web sitesinde; “siyasi, sosyal veya dini nedenlerle sansürlenmiş, yasaklanmış veya kınanmış eserlere adanmış” olarak tanımlanıyor. Müze, Ai Weiwei, Banksy ve Gustav Klimt gibi sanatçıların eserlerini içeren daha geniş bir koleksiyondan seçilen 42 eserlik bir açılış sergisi ile bu hafta ziyarete açıldı. Müzenin sanat direktörü Carles Guerra, The Telegraph’tan James Badcock’a yaptığı açıklamada; “Mevcut durumda sansür gerçekten mümkün değil; toplumlar yanıt vermeye hazır” diyor. Guerra, özgür ifadenin kısıtlandığı “istisna durumlarının” hala var olduğunu kabul etse de bireylerin güç kazandığını düşünüyor. Guerra müze ile ilgili ayrıca şu bilgileri paylaşıyor; “Bu koleksiyon aracılığıyla herhangi bir karşı konulamayacak güç olmadığını keşfediyoruz.”
Benet, İspanyol sanatçı Santiago Sierra’nın Politik Tutukluları Çağdaş İspanya eserinin Madrid’deki Arco sanat fuarında görüntüden çekilmesiyle sansürlenen sanatı toplamaya 2018 yılında başladı. Eser, siyasi figürlerin ve aktivistlerin 24 pikselle çizilmiş portrelerini içeriyor ve bunlardan bazıları hapsedilmiş Katalan liderlerdir. Benet o dönemde The Art Newspaper’ın Gareth Harris’e belirttiği gibi, “Onu satın almak istedim çünkü eser, bazı insanların hemfikir olabileceği ve bazılarının olamayabileceği bir durumu cesurca yansıtıyor” dedi. “Bir sansür eylemi olduğunda, iki şey olur: Bir sanatçının özgürlüğü kısıtlanır, ancak aynı zamanda insanların sanat eseriyle etkileşim özgürlüğü de kısıtlanır.” Bugün Benet’in koleksiyonu, müzenin açıklamasına göre 20. ve 21. yüzyılın başlarından itibaren 200’den fazla eseri içeriyor. Bu eserlerden bazıları, Arjantinli sanatçı León Ferrari’nin Western and Christian Civilization adlı eseri gibi dini imgeleri içerir. Bu eser, Vietnam Savaşı’nı eleştiren Amerikan savaş uçağında çarmıha gerilmiş İsa’yı gösteriyor ve 1960’ların Instituto Di Tella Ödülü sergisi için bu eseri çıkarmak zorunda kaldı. Benzer şekilde, Finlandiyalı sanatçı Jani Leinonen’un McJesus (2015) adlı eseri, İsa’nın yerine Ronald McDonald’ı bir haç üzerinde gösteriyor. Bu eser, 2019 yılında Haifa Sanat Müzesi’nde sergiden kaldırıldıktan sonra büyük tartışma yarattı.