Paylaş:
UNESCO, yağmalanan kültürel eserlerden oluşan sanal bir müze kurma planlarını açıkladı.
UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), kültürel eserlerin sanal müzesini hayata geçirmek için Interpol ile işbirliği yapacak. Bu proje için, uluslararası polis örgütünün 52,000’den fazla çalıntı eser içeren veri tabanından eserler seçilerek üç boyutlu olarak yeniden oluşturulacak. Projenin maliyetinin yaklaşık 2.5 milyon dolar olması beklenirken, ilk finansmanı sağlayan ülke Suudi Arabistan oldu. Sanal müzenin açılışının 2025 yılında yapılması planlanıyor.
UNESCO, yaptığı açıklamada; “Sanal müze, kültürel mirasın korunmasının ve kaçakçılıkla mücadelesinin, yetkililere, kültür profesyonellerine ve genel halka, özellikle de genç kuşaklara farkındalığını artırmak için devrim niteliğinde bir araç olacak” dedi.
Bu çevrimiçi müzenin tasarımı, Burkina Faso doğumlu Francis Kéré tarafından üstlenildi. Kéré, geçtiğimiz yıl prestijli Pritzker Ödülü’nü kazanan ilk Afrikalı mimar oldu. Sanal müze, Afrika’ya özgü ve derin manevi öneme sahip olan bir “beyaz ağaç” olarak bilinen baobab ağacını andırmak üzere tasarlandı. Müzeye gelen ziyaretçiler, çalınmış eserlerin ayrıntılı 3D modellemeleri ile doldurulan sanal alanlarda dolaşabilecekler. Her bir eser, tarihçesi ve kültürel önemi hakkında bilgiler içerecek ve ilgili toplulukların hikayeleri ve tanıklıkları aracılığıyla anlatılacak.
UNESCO Direktörü Audrey Azoulay, Paris’teki ulusal temsilciler topluluğu önünde yaptığı konuşmada, “Her çalıntı yapıtın veya parçanın arkasında, onun koruyucularından koparılmış, araştırmaya erişilemez hale getirilmiş ve şimdi unutulmaya yüz tutmuş tarih, kimlik ve insanlık parçası yatıyor. Bu projemizin amacı, bu eserleri yeniden ön plana çıkarmak ve toplumların miraslarına erişme, onu deneyimleme ve kendilerini bu miras içinde tanıma hakkını geri kazandırmak” dedi.