Paylaş:
Doğan Kitap, Cumhuriyet’in 100. yılında, Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün bilime ve aydınlanmaya verdiği önemi yansıtan, her okulun ve kütüphanenin vazgeçilmezi olacak bir eseri bizlere sunuyor: Geometri. Bu kıymetli eser, Atatürk’ün kendi elinden çıkma özgün bir yapıt olup, Prof. Dr. Cem Say tarafından derlendi.
1936-1937 kışında Dolmabahçe Sarayı’nda yazılan Geometri kitabı, Türk halkını karanlık çağlardan çıkarmayı hedefleyen eğitim ve dil devrimlerinin birleştiği noktada Atatürk’ün simgesel bir eseri.
Kitap, boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, taban, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, eşit toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe gibi terimleri içeren geometriyi öğrenmek isteyen genç Cumhuriyet çocuklarının kendi dillerinde kolayca öğrenmeleri için Atatürk tarafından kaleme alınmıştı.
Eser uzun yıllar, dilbilimciler ve tarihçiler tarafından birçok kez incelenmiş ve üzerine makaleler yazılmıştı. Prof. Dr. Cem Say, bir mühendislik hocası ve bilim yazarı olarak bu kitabı “sayısalcı” bir gözle inceledi. Geometri, Cumhuriyet’in 100. Yılı’na armağan dizisinin ikinci kitabı olarak hazırlandı. Kitabın bir diğer özelliği ise Atatürk’ün 1937’de Sivas Lisesi 9-A sınıfına verdiği geometri dersini izleyen, Atatürk’ten bizzat geometri dersi alan Cemil Say’ın, Prof. Dr. Cem Say’ın babası olması.
Prof. Dr. Cem Say, TED Ankara Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi mezunudur. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Araştırma konuları yapay zekânın nitel uslamlama ve Türkçe doğal dil anlama alanları ile kuramsal bilgisayar biliminin kuantum hesaplama, olasılıksal bilgi işlem ve hesaplama karmaşıklığı kuramı dallarıdır.