Paylaş:
İstanbul Animasyon Platformu’nun galası, tarihi Atlas Sineması’nda gerçekleşti. Bahçeşehir Üniversitesi’nin liderliğinde yürütülen projede, 18 aylık bir eğitim süreci sonunda hazırlanan 7 film, animasyon severlerle buluştu. Bu özel etkinlikte, 100’ün üzerinde öğrenci emek vererek farklı animasyon tekniklerini kullanarak bu filmleri ortaya çıkardı.
2018 yılında bir festival olarak başlayan ve ardından Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Valiliği, TRT Çocuk ve Görsel Efekt – Animasyon Sanatçıları Derneği işbirliğiyle bir animasyon eğitim ve üretim merkezine dönüşen ‘Anim.İst İstanbul Animasyon Platformu’, 18 aylık bir yolculuğu tamamladı.
Eğitim süreci boyunca, çeşitli animasyon tekniklerini kullanarak üretilen ve zengin içerikleriyle dikkat çeken ‘Bulut, Magus Baba’nın Mavi Maymunu, Nefes, No More Princess, Özgürlük, Yeni Yıl Hediyesi, Zıplanacak Binbir Yer’ adlı 7 kısa animasyon film, İstanbul Sinema Müzesi’nin gözbebeği Atlas Sineması’nda düzenlenen galada izleyicilerin beğenisine sunuldu.
“Animasyon Yaparken Takım Ruhu Olmazsa Olmaz”
ANİM.İST Direktörü ve BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, “Farklı tekniklerin kullanıldığı yedi film ortaya çıktı. Bir buçuk yıllık bir eğitim ve üretim sürecinden bahsediyoruz. İlk altı ay eğitim aşamasıydı. Öğrencilerimizi senaryo, yapımcılık, yönetmenlik, animasyon, konsept, karakter tasarımı ve dikey görsel efekt gibi altı farklı kategoriye göre sınıflara ayırdık. Hem sektörden önde gelen isimlerden hem de akademisyenlerden eğitim aldılar. Animasyon yaparken takım ruhunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Ekip çalışması olmadan animasyon yapılamaz. Herkesin katkısı olması gerekiyor. Yedi senaryo seçildi ve ekipler kendi projelerini gerçekleştirdi” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“ANİM.İST, ANİMASYON SEKTÖRÜNDE KADIN İSTİHDAMINI ARTTIRACAK”
ANİM.İST’in özellikle kadın istihdamını artıracağına dikkat çeken Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum. Bize başvuranların büyük çoğunluğu kadınlardı. ‘ANİM.İST’, animasyon sektöründe kadın istihdamını inanılmaz derecede artıracak bir platform. Bu durumdan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Animasyon gerçekten emek, sabır ve adanmışlık gerektiren bir süreçtir. Egoist olmayıp birlikte çalışmayı gerektirir. Bu başarıyı elde eden insanlar sadece sertifikadan daha fazlasını hak ediyorlar, bu yüzden bu güzel kurum çatısı altında İstanbul Sinema Müzesi ve Tarihi Atlas Sineması’nda bir gala düzenleyerek emeklerini taçlandırmak istedik. En önemli misyonlarımızdan biri animasyon mesleğini tanıtmak ve animasyona dair farkındalık yaratmaktır.”
“YERLİ ANİMASYONUN GELİŞMESİ İÇİN GÜZEL BİR İLK ADIM ATTIK”
Proje paydaşlarından TRT Çocuk Kanal Koordinatörü Bora Durmuşoğlu, şunları ifade etti: “İlk tanıştığımızda yaklaşık yüz kişiydik. Şu anda gördüğümüz kalabalık beni gerçekten mutlu etti. Bu kalabalık, projenin gerçekten ilgi gördüğünü ve yaptığımız işin güzel bir sonuca ulaştığını gösteriyor. Buraya gelerek bizi desteklediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. TRT Çocuk olarak, animasyon kelimesi nerede geçerse orada olacağız artık. Burada da mutluluğumuzu yaşıyoruz. Yerli animasyonun gelişmesi için güzel bir ilk adım attık. Bahçeşehir Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve diğer paydaşlarımızla birlikte cumhuriyetimizin 100. yılında böyle yerli bir projenin galasında yer almak bize ayrıca gurur veriyor. Tekrar teşekkür ederim.”