Paylaş:
Dünya genelinde 50 büyük müzik teknolojisi markası, “Yapay Zeka ile Müzik Yaratımı İlkeleri” ni imzalayarak insan yaratımı eserlerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Roland ve UMG’nin öncülüğünde AIformusic tarafından sunulan bu ilkeler, müzik endüstrisinin insan ruhunu koruyarak yapay zeka kullanımını desteklemeyi amaçlıyor.
BandLab Technologies, Splice, Beatport, Focusrite, Output, LANDR, Waves, Eventide, Native Instruments, NAMM, Sequential ve Oberheim gibi önde gelen firmalar, yapay zeka müzik yapımı teknolojisinin hızla geliştiği bu dönemde müzisyenlerin haklarını korumak için bir araya geldiler. AIformusic platformu üzerinden yapılan açıklamada, yapay zekanın sorumlu bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgularken, teknolojinin sanatçılar için güçlendirici bir araç olabileceğini belirtiyor.
AIformusic’in açıklamasında, müzik endüstrisi liderlerinin uyumunun, yapay zeka ile müzik yaratımında sorumlu bir gelecek şekillendirmede paha biçilmez bir rol oynadığı ifade ediliyor. Organizasyon, dünya genelindeki diğer kuruluşları ve markaları da bu ilkelere destek vermeye çağırıyor.
Yapay Zeka ile Müzik Yaratımı İlkeleri (Principles for Music Creation with AI) şöyle sıralanıyor:
- “Müziğin insanlık için merkezi bir yere sahip olduğuna inanıyoruz.”
- “İnsanlık ve müziğin ayrılmaz olduğuna inanıyoruz.”
- “Teknolojinin uzun zamandır insan sanatsal ifadesini desteklediğine ve sürdürülebilir bir şekilde uygulandığında yapay zekanın insan yaratıcılığını artıracağına inanıyoruz.”
- “İnsan yaratımı eserlerin saygı görmesi ve korunması gerektiğine inanıyoruz.”
- “Şeffaflığın sorumlu ve güvenilir yapay zeka için hayati önemde olduğuna inanıyoruz.”
- “Müzik sanatçıları, şarkı yazarları ve diğer yaratıcıların bakış açılarının dikkate alınması ve saygı görmesi gerektiğine inanıyoruz.”
- “Müziği hayata geçirmeye yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz.”
BandLab Technologies CEO’su Meng Ru Kuok ilkelerle ilgili, “Müzik yaratımının evriminde kritik bir noktadayız. Liderler olarak, yapay zekanın sanatçılara destek olmasını ve yaratıcı bütünlüklerine saygı duymasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır” diyor. Splice CEO’su Kakul Srivastava ise “Yapay zeka, endüstrimize yeni fırsatlar sunuyor ve pek çok müzisyen bu araçlardan ilham alıyor. Ancak, yeni teknolojilerin etrafındaki sorumluluğu desteklemek ve yaratıcıların haklarına saygı göstermek kritik önemde” diye ekliyor.
Focusrite PLC CEO’su Tim Carroll da “Tüm teknolojilerde olduğu gibi, Focusrite Grubu, yapay zekanın sanatçıların yaratıcılığını artıran bir araç seti olmasını görmek istiyor” diyor ve “AI For Music’i desteklemekten gurur duyuyoruz ve bu teknolojinin sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız” diye belirtiyor.
Yapay zeka müzik yapımı üzerine çalışmalar sürerken, RIAA, Sony Entertainment Music, Warner Records ve Universal Music Group gibi firmalar Haziran ayında Udio ve Suno gibi yapay zeka müzik üretim platformlarına karşı bir dava açtığını duyurdu. Dava, her bir ihlal edilen eser için 150.000 dolara kadar tazminat talep ediyor ve iki yapay zeka şirketinin etiketlerin telif hakkıyla korunan şarkıları üzerinde eğitim yapmalarını durdurmayı amaçlıyor.
Yapay zeka müzik yapımı ve Yapay Zeka ile Müzik Yaratımı İlkeleri, müzik endüstrisinin geleceğini şekillendirmede kilit rol oynayacak gibi görünüyor. Bu ilkeler, müzik teknolojisi şirketlerini ve yaratıcıları sorumlu bir şekilde yönlendirmek için önemli bir adım niteliğinde.