Sabancı Vakfı, sivil toplumun güçlenmesi ve toplumsal gelişmeye katkı sağlama hedefiyle yürüttüğü Hibe Programı’nın 2024-2025 döneminde destekleyeceği projeleri açıkladı. Bu yıl, kadın, genç ve engelli hedef kitlelerine yönelik 9 proje desteklenecek. Eğitim, iklim değişikliği ve toplumsal katılım odaklı projelerle Sabancı Vakfı, toplumsal gelişime katkıda bulunmayı sürdürüyor.
Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında destek alacak projeler, bağımsız bir değerlendirme kurulunun önerileriyle belirlendi. Muğla, Bursa, Hatay, Samsun, İzmir, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi illerde uygulanacak bu projeler, toplumsal faydayı artırmayı hedefliyor. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, vakfın 18 yıldır sivil toplum kuruluşlarını desteklemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Sabancı Vakfı olarak, 50 yıldır toplumsal gelişme ve kalkınmaya katkı sağlamak için çalışıyoruz. Kadın, genç ve engelli bireylerin eşit fırsatlara sahip olması için 18 yıldır kesintisiz yürüttüğümüz Hibe Programı ile sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz,” dedi.
Bu yılki projelerden ikisi, iklim değişikliği ile mücadele alanında hayata geçirilecek. Sabancı Vakfı, son 3 yıldır iklim değişikliği projelerine de programında yer veriyor. 18 yılda 247 projeye 88 milyon TL’yi aşkın hibe desteği sağlayan Sabancı Vakfı, toplumsal sorunların çözümü için çalışmalarını sürdürüyor.
Sabancı Vakfı Hibe Programı’na bu yıl Türkiye’nin 51 ilinden toplam 251 proje başvurusu yapıldı. Desteklenen projeler, toplumsal gelişime ve sivil toplumun güçlenmesine katkı sağlamayı hedefliyor. İşte bu yıl desteklenecek projeler ve detayları:
Desteklenecek Projeler:
- Datça Çevre ve Turizm Derneği: “Kızıl Kirazkuşu: Datça’da İklim Değişikliği Odağında Kuraklıkla Mücadele” projesi, çocuk ve gençlerin haklara dair farkındalıklarını artırmayı ve toplumsal katılım ile temsiliyetlerini sağlamayı amaçlıyor.
- Oyun Hareketi Derneği: “Oyuncu Okul” projesi, çocukları sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak güçlendirecek bir model geliştirmeyi hedefliyor. Esnek Oyun Alanları modeli ile çocukların okulla bağ kurmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
- Hasat Derneği: “Gençler Ne Alemde? Deprem Sonrası Hatay’da Gençler ve Savunuculuk” projesi, depremden etkilenen gençlerin hak ve hizmetlere erişimini desteklemek için savunuculuk çalışmaları yapacak.
- Müzikist Derneği: “Köyde Müzikist Var: Köy Öğretmenleri İçin Müzik Eğitimi Rehberi” projesi, köy okullarında görev yapan öğretmenlerin desteklenmesi ve çocukların nitelikli müzik eğitimine erişimini sağlamayı amaçlıyor.
- Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı: “Turizme Erişiyoruz-2” projesi, Fethiye’de “erişilebilir turizm” konusundaki farkındalığı artırmayı hedefliyor.
- Uluslararası Genç Arayış Derneği: “Yerel Savunuculuk Akademisi” projesi, engelli ve engeli bulunmayan gençlerin savunuculuk becerilerini geliştirmeyi ve sivil topluma aktif katılımlarını artırmayı amaçlıyor.
- Döngü Kooperatifi: “Çevresini Dönüştüren Kırsalda Kadın Liderler: Keten Döngüsü” projesi, kırsaldaki kadınların eğitimlerle ve keten odaklı gelir modelleri ile toplumsal hayata aktif katılımlarını güçlendirmeyi hedefliyor.
- Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği: “Şanlıurfa Çocuk Evliliklerine Karşı Mücadele” projesi, çocuk yaşta evliliklerin normalleştirilmesine yönelik algının değişmesini ve çocuk haklarına dair farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
- Önce Çocuklar Derneği: “Dayanışma İyileştirir: Kadından Kadına Sağlık” projesi, deprem bölgesinde hijyen şartları ve bilgi eksikliği nedeniyle ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve regl yoksulluğu gibi sorunlarla mücadele etmeyi amaçlıyor.
Sabancı Vakfı Hibe Programı, bu yıl da toplumsal gelişim ve sivil toplumun güçlenmesine katkı sağlamaya devam edecek. Sabancı Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen projeler, toplumsal faydayı artırmayı hedefliyor. 18 yıldır devam eden bu program, Türkiye’de hayırseverlik kültürünü dönüştürmeye ve rol model olmaya devam ediyor.