Paylaş:
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın eşsiz fotoğraflarını ağırlayan açılış sergisine ev sahipliği yapıyor. Ceylan’ın Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi farklı coğrafyalarda çektiği 22 büyük portre, İstanbul Modern’in Renzo Piano imzalı yeni müze binasındaki ilk fotoğraf sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.
Nuri Bilge Ceylan, sinema filmlerinde kullanmış olduğu güçlü sinematik dilini fotoğraflarına da taşıyor ve izleyicinin hayal dünyasını harekete geçiren çalışmalarıyla dikkat çekiyor. “Başka Bir Yerde” sergisi, yönetmenin filmlerinde sıkça karşımıza çıkan “başka bir yerde” olma arzusuna da göndermelerde bulunuyor.
Sergide, karakterlerin doğa ve yapılı çevreyle kurduğu ilişkiler, özenle tasarlanmış fotoğrafik atmosfer, dramatik ışık kullanımı, renklerin diyaloğu, sade duygular ve sakin yüz ifadeleri dikkat çeken özellikler arasında yer alıyor.
Ceylan’ın çalışmaları, yaşadığımız coğrafyanın insan hayatlarından ayrı düşünülemeyeceğini hatırlatırken aynı zamanda insanların ortak deneyimlerini ve bağlarını derinlemesine işaret ediyor. Ceylan, insanların yaşadıkları mücadeleleri, yalnızlıklarını, zaman zaman sıkıntı ve melankolilerini görünür kılarak coğrafyalar arasındaki farklılıklar yerine ortak duygulara odaklanıyor. Sergideki fotoğraflar, kendine özgü biçimsel dili sayesinde hayal gücümüzü harekete geçiriyor ve gitmediğimiz yerlere ve tanımadığımız insanlara yakınlık hissi veriyor.
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde Açılış Sergisi
Nuri Bilge Ceylan’ın 2004 tarihli önemli çalışmaları “Beyoğlu’nda Tramvaylar, İstanbul” ve “İstanbul’da Bir Kış Akşamı” gibi eserleri, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alıyor. Serginin küratörlüğünü ise İstanbul Modern Fotoğraf Küratörü ve Bölüm Yöneticisi Demet Yıldız Dinçer üstleniyor.
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının açılışını Nuri Bilge Ceylan’ın özel fotoğraflarıyla gerçekleştirmenin büyük bir anlam taşıdığını belirtiyor. İstanbul Modern’in fotoğraf koleksiyonunda 10 binden fazla çalışmanın bulunduğunu ve bu geniş koleksiyonun Türkiye’nin tarihi öneme sahip fotoğraflarını da içerdiğini vurguluyor. Ceylan’ın özgün çalışmalarının, yeni müze binasındaki fotoğraf galerisinin sanatseverlere sunacağı deneyime özel bir katkı sağlayacağını ifade ediyor.
Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç ise Burgan Bank olarak kültür ve sanata destek vermenin önemine vurgu yapıyor. Nuri Bilge Ceylan’ın dünya çapında değerli eserler ve ödüller kazanan sinemasına destek vermekten ve “Başka Bir Yerde” sergisinin bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtiyor. Serginin farklı coğrafyalara ve kültürlere yakınlık hissettiren bir deneyim sunacağını ifade ediyor ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletiyor.
Serginin küratörü Demet Yıldız Dinçer, Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraflarının, kültürler arasındaki değişimlere rağmen insanın özünün değişmediği duygusunu yansıttığını belirtiyor. Sergideki çalışmaların yerel kültürleri aşan evrensel insan deneyimlerine odaklandığını vurguluyor. Ceylan’ın farklı ülkelerde çektiği fotoğraflar aracılığıyla aynı amaca ulaşmayı hedeflediğini ifade ediyor.