İBB Miras ekipleri, çürümeye terk edilen Taş Mektep’i restore ederek, kültür sanat merkezi olarak İstanbulluların hizmetine sundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı törende, Taş Mektep’in yeni halini ve sunduğu kültür-sanat olanaklarını tanıtıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından 19. yüzyılda inşa edilen Taş Mektep’i, özenli bir çalışmanın ardından restore ederek kentin kültür-sanat envanterine dahil etti. Yıllarca çürümeye terk edilen Taş Mektep, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı bir törenle yeniden İstanbulluların hizmetine açıldı.
İBB Miras ekipleri, 1922 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan Taş Mektep’i, uzun süredir atıl halde bulunan ve çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir yapıdan restore ederek canlandırdı. İlk olarak ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veren, daha sonra belediye konuk evi olarak kullanılan Taş Mektep, son yıllarda bakımsızlık nedeniyle çürümeye terk edilmişti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dr. Dilek İmamoğlu ile birlikte katıldığı açılış töreninde, İmamoğlu’na Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, CHP milletvekili Suat Özçağdaş, CHP PM üyesi Sevgi Kılıç, İYİ Parti İBB Meclis Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ve İBB bürokratları eşlik etti. İmamoğlu, Taş Mektep’in bahçesinde yer alan bir platformda yaptığı konuşmada, Adalar’ın İstanbul için önemli bir hazineden daha fazlası olduğunu belirtti.
Yenilenen Taş Mektep’in çürümüş halini gördüğünde şaşırdığını ifade eden İmamoğlu, Adalar’ın bir kültür ve tarih hazinesi olduğunu vurguladı. İstanbul’un tarihini koruma sorumluluğunun önemine değinen İmamoğlu, Taş Mektep’in restore edilerek kültür merkezi haline getirilmesinin heyecan verici olduğunu söyledi. Yeni haliyle Taş Mektep, sergi salonu, sanat alanları, kütüphane, kafe, İstanbul Kitapçısı ve açık hava amfisi gibi olanaklar sunan bir kültür merkezi olarak hizmet verecek.
İBB Miras ekiplerinin özenli çalışmalarıyla Taş Mektep’in orijinal yapısına sadık kalınarak restore edildiğini belirten İmamoğlu, bu eserin gelecek nesillere aktarılmasında büyük bir çaba sarf edildiğini ifade etti. Ayrıca, Taş Mektep’in içerisinde bulunan kütüphanenin zengin bir koleksiyona sahip olacağı ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacağı bilgisini paylaştı. İmamoğlu, Taş Mektep’in yeniden açılışıyla birlikte Büyükada’nın değerine değer katacağını ve İstanbullulara yeni bir kültür-sanat mekanı sunacağını belirtti.