İstanbul’un önemli kültür miraslarından biri olan Mimar Sinan’ın eseri, tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıllık titiz bir restorasyon sürecinin ardından şimdi bir müze ve tarihi sarnıçlarla şehre yeni bir soluk getiriyor.
Adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Zeyrek semtinden alan bu büyük restorasyon projesi, hamamın yanı sıra içinde müze, Bizans dönemine ait sarnıçlar, etkinlik alanları ve bahçeleri barındırarak İstanbul’un kültür ve sanat haritasında önemli bir yere sahip olacak.
Zeyrek Çinili Hamam, tamamen restore edilen tüm kompleksin içinde Türkiye ve dünyadan sanatçıların açılışa özel olarak ürettikleri yeni eserlerin yer aldığı “Kalıntıların Şifası” adlı sergiyle 30 Eylül 2023 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açacak. Serginin küratörlüğünü Anlam Arslanoğlu de Coster üstlenirken, bu etkileyici sergide 22 sanatçı eserlerini sergileyecek. Francesco Albano, Adrian Geller, Alice Guittard, Başak Günak, Maryam Hoseini, Ahmet Doğu İpek, Lara Ögel, Zoë Paul, Daniel Silver, Panos Tsagaris, Ezgi Türksoy, ve Elif Uras gibi isimler, hamamın tarihi, mitolojisi ve mimarisine yanıt veren özgün eserler sunacak.
Aynı zamanda Zeyrek Çinili Hamam Müzesi de ziyaretçilerini Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait büyüleyici bir tarihi yolculuğa davet ediyor. Restorasyon sürecinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılan eserler de burada sergileniyor.
Zeyrek Çinili Hamam, 2024 yılında da hamam olarak kullanılmaya başlanacak. Ancak, “Kalıntıların Şifası” sergisi sırasında, bu önemli kültürel mirasın hamam olarak kullanılmadan önce son kez deneyimlenmesi fırsatı sunacak.