HAT ESERLERİN ÖZBEKİSTAN BULUŞMASI
İslam medeniyetlerinin kültürel zenginliklerini sanatsal bir yolculukla bir araya getiren Hat Eserleri Sergisi, Gönül Coğrafyasından bir konuğu daha ağırlamak için yola çıktı, meraklılarını Özbekistan’da buluşturdu. Dokuz yıldır süregelen bu sergi, İslam Sanatlarına tutkulu bir şekilde bağlı yetenekleri keşfetmek ve bir araya getirmek amacıyla başladı. Şimdi ise, bu özel sergi 12-23 Eylül tarihleri arasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere kapılarını açıyor.
Albayrak Grubu tarafından düzenlenen Hat Eserleri Sergisi, sınırları aşarak bu yıl Özbekistan’ın gönül coğrafyasına konuk oluyor. TİKA iş birliğiyle gerçekleşen bu etkinlik, İslam hat sanatına ilgi duyan sanatseverleri bir araya getirirken aynı zamanda İslam dünyasının birliğini vurguluyor. 12-23 Eylül tarihleri arasında Taşkent Sanat Galerisi’nde sergilenecek eserler, bu zengin mirasa duyulan ilgiyi ve sevgiyi yansıtıyor.
Serginin 12 Eylül’deki açılışına, Türkiye Özbekistan Büyükelçisi Olgan Bekar, Albayrak Medya Satış Pazarlama Genel Müdürü Abdullah Hanönü, TİKA Taskent Koordinatörü Ali Rıza Tezcan, Özbekistan Kültür Bakanı Danışmanı Shavkatjon Zokirjonovich, Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi Rektörü Herzodxon Qudratxo’ja, Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri ve Albayrak Grubu Teknoloji Koordinatörü Erdal Nalbant gibi önemli isimler katıldı.
Bu özel sergi, hat sanatının en değerli örnekleriyle Özbekistan’daki sanatseverlerin ilgisini çekmeyi amaçlıyor ve iki ülke arasındaki kültürel bağları daha da güçlendirmeyi hedefliyor.
Hat Eserleri Sergisi, Özbekistan’dan Dünyaya Açılıyor
Albayrak Grubu tarafından 9 yıldır düzenlenen bu sergi, her yıl farklı bir tema etrafında şekilleniyor. Bu yılın teması Türkiye’de “Kelime-i Tevhid” olarak belirlendi. İstanbul, Balıkesir, Ankara, Trabzon, Erzurum, Kayseri ve Gaziantep gibi şehirlerde sergilenen eserler şimdi gönül coğrafyalarına yayılıyor. Türkiye’de kat edilen 6350 kilometrelik yolculuktan sonra, İslamiyet Kültürü’nün izini sürecek olan 25 farklı eser, farklı kültürleri İslam Birliği çerçevesinde bir araya getiriyor. “Ey İman Edenler” temasıyla hazırlanan bu eserler, usta hattatların özgün yorumlarını taşıyor.
Hat sanatını yaşatmak ve daha geniş kitlelere ulaştırmak için farklı iş birliklerine imza atan bu proje, ilerleyen günlerde daha fazla gönül coğrafyasına konuk olmayı hedefliyor. Albayrak Medya Satış ve Pazarlama Müdürü Abdullah Hanönü, bu konuda şunları söylüyor: “Dokuz yıldır süregelen Hat Eserleri Sergimiz, İslam Medeniyetlerimizin köklü şehirlerinde sanatseverlerle buluşuyor. Bu yıl TİKA iş birliğiyle başlayan Özbekistan yolculuğumuz, sanatımızı daha fazla insana ulaştırmak ve İslamiyet’in izleriyle bezeli sanatımızı yaşatmak için yurt dışında atılan önemli bir adım oldu. Faaliyetlerimiz, her geçen gün daha ileriye taşınacak şekilde devam edecek. Usta hattatlarımızın özgün eserleri, kat ettiği yolu genişleterek yoluna devam ediyor. Bu durumdan büyük mutluluk duyuyoruz.”
TİKA’dan 170 Ülkede 30 Binin Üzerinde Proje ve Faaliyet
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 30 yılı aşkın süredir köklü bir tarih ve kardeşlik ruhuyla hareket ederek daha fazla insana ulaşmayı hedefliyor. 1992 yılında Türk Cumhuriyetleri ve komşu ülkelerle güçlü iş birlikleri kurma amacıyla kurulan TİKA, Türkiye’nin istikrarlı büyümesi ve uluslararası etkisiyle bugün 5 kıtada faaliyet gösteriyor. TİKA, 61 ülkede 63 ofisi ile bugüne kadar 170’e yakın ülkede 30 binin üzerinde proje ve faaliyet gerçekleştirdi.
Küresel bir kalkınma iş birliği teşkilatı olarak, TİKA Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Latin Amerika’dan Afrika ve Güneydoğu Asya’ya kadar birçok bölgede projeler gerçekleştirerek insanların hayatlarının her aşamasında faydalanacakları çeşitli alanları kapsıyor. Sadece ekonomik boyutuyla değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel değerlerin korunması, yaşatılması ve zenginleştirilmesinin kalkınma için önemli olduğunu vurgulayan TİKA, ortak tarihi ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması amacıyla birçok ülkede kültürel iş birliği projelerini hayata geçiriyor.