İstanbul’un kültür-sanat dünyasının en heyecan verici etkinliklerinden biri olan CI Bloom çağdaş sanat fuarı, üçüncü edisyonuyla sanatseverleri ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı. Fuar, 15 Nisan’da The Marmara Taksim otelinde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Basın toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, CI Bloom’un Türkiye’nin dört bir yanından sanatın yeni oyuncularını uluslararası koleksiyonerler ve sanatseverlerle buluşturmayı hedeflediğini vurguladı. Güreli ayrıca, küresel sanat satışlarının 2023 yılında yaşadığı azalışı da değerlendirdi ve Türkiye’deki yüksek enflasyon ve ekonomideki daralmanın sanat piyasasını da etkilediğini belirtti.
Güreli, 2023 – 2024 sezonunda vakfın katılacağı organizasyonlar hakkında bilgi de paylaşan Güreli; “CI Bloom, Türkiye’deki çağdaş sanat sahnesine dinamizm kazandıran ve uluslararası alanda yeni bir soluk getiren Contemporary Istanbul’un genç fuarı olarak sanat dünyasında yerini aldı. CI Bloom, yaratıcı İstanbul ve özgür İstanbul vizyonuyla uyumlu bir şekilde, Türkiye’nin her köşesine ulaşmayı ve kültür-sanatın yeni oyuncularını uluslararası koleksiyonerlerle ve sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor. Uluslararası alanda İstanbul’un görünürlüğünü artırmak ve Türkiye’nin çağdaş sanat ortamını geliştirmek için kültürel diplomasiye önem veren CI Bloom, yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerle bu misyonla hareket ediyor. CI Bloom’un üçüncü yılında, galeriler, sanatçılar ve iş birliği yaptığımız partnerlerimiz ile birlikte büyük bir sevinç ile yeniden LK Rumeli Salonları’ndayız. Türkiye’nin çağdaş sanat sahnesine katkıda bulunan yeni galerilerin artışı ve Anadolu’da ortaya çıkan genç galeriler ve inisiyatifler, CI Bloom’un önemli bir rol oynayarak platform olmanın coşkusunu yaşıyoruz. Türkiye’deki çağdaş sanatın canlı ve yenilikçi dünyasını öne çıkarmak ve uluslararası bir buluşma noktası olmak amacıyla sizleri CI Bloom’da buluşmaya davet ediyorum. Türk çağdaş sanatının en güncel ve yenilikçi çalışmalarına ev sahipliği yapacak olan 3. CI Bloom’da, birlikte baharın coşkusunu kutlamak için sizi bekliyoruz” dedi.
267 sanatçı 568 eser
Güreli’nin açıklamalarının ardından söz alan Arting Director Bike Çetinel, fuarın bu yılki detayları hakkında bilgi verdi. Çetinel, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda gerçekleşecek olan fuarda, 24 çağdaş sanat galerisi ve 5 kurumun 267 sanatçının 568 eserini sergileyeceklerini açıkladı. Ayrıca, Ankara’dan Bel’m art space, İstanbul’dan 10_12 galeri ve Briefly Art galeri ile Çanakkale’den Mahal’in eserlerinin de bu yıl fuara katılacağını belirtti. CI Bloom’un bu yılki partnerlerinin Borusan Otomotiv ve LG OLED olduğunu da ekledi.
Çetinel fuarla ilgi detayları şu sözlerle aktardı; “İstanbul’a baharı getiren sanat fuarı CI Bloom, yeni nesil sanatçıları ve sanat profesyonellerini bu yıl da sanatseverlerle buluşturacak. Ankara’dan Bel’m art space, İstanbul’dan 10_12 galeri ve Briefly Art galeri ile birlikte Çanakkale’den inisiyatif Mahal’i ilk kez ziyaretçilerle buluşturacak.
Dijital sanat alanında karşımıza çıkacak olan Living Things DECOL prodüksiyonuyla sanat ve teknolojiyi bir araya getirecek. İsveç’in ünlü DJ’i Todd Terje de 27 Nisan’da gerçekleşecek performansıyla, CI Bloom’un bahar coşkusuna eşlik edecek. CI Bloom, 2019’dan itibaren CI’ın sürdürülebilirlik üzerinde yaptığı çalışmaları bir atım öteye taşıyarak, uzun vadeli adımlar atmak amacıyla karbon ayak izi, atık yönetimi ve enerji tasarrufu üzerinde partnerleri ile kalıcı adımlar atmak amacıyla bir araya getirdiği uzman ekiple çalışacak.
CI Bloom 3. Edisyonu, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak ve izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunacak.
Türkiye’nin ilk yaratıcı dijital medya kolektifi DECOL’ün kurucu ortağı ve yaratıcı yönetmeni Ahmet Said Kaplan, insan-bilgisayar etkileşiminin yenilikçi yollarını ve olanaklarını arıyor. Living Things, geleneksel yaşam ve suni yapılar gibi kavramlara odaklanarak organik ve inorganik âlemler arasındaki karmaşık etkileşimi inceliyor. Her bir yerleştirme, teknolojinin doğal dünyanın unsurlarını nasıl taklit edebileceğini, geliştirebileceğini ve onlarla nasıl etkileşime girebileceğini gösteriyor. Etkileşime girilen yapılar; evrimleşen, uyum sağlayan dinamik ve duyarlı “şeyler”dir. Bu alanda üç büyük interaktif enstalasyon Lumin, Floating Matter ve Mirora Unfold‘u sanatseverler deneyimleme şansı bulacak.”
Fuarın organizasyon partnerlerinden Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW Motorrad Genel Müdürü Can Mete Paker, fuarın önemine dikkat çekerek, BMW’nin sanat dünyasına olan katkısını vurguladı. LG Türkiye Ürün Direktörü Kenny Cho ise LG OLED’in sanat dünyasındaki rolüne vurgu yaparak, CI Bloom’un bu yılki edisyonunda çağdaş sokak sanatı hareketinin önemli isimlerinden Shepard Fairey ile gerçekleştirdikleri işbirliğini duyurdu.
3. CI Bloom Katılımcıları:
Art On Istanbul, İstanbul; Belm’art Space,Ankara Bozlu Art Project, İstanbul; brieflyart, İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; C.A.M. Galeri,İstanbul; den art, Antalya; DifoArt, İstanbul; Dirimart, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Muse Contemporary, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul; Zilberman , İstanbul, Berlin, Miami; 10_12 Gallery, İstanbul
Kurum ve İnisiyatifler:
Borusan Contemporary, İstanbul; Contemporary Istanbul Vakfı, İstanbul; Koli Art Space, İstanbul; MAHAL, Çanakkale; NOKS Art Space, İstanbul