Paylaş:
Inspire Projesi Yaratıcı Ekonomiyi Güçleniyor
Türkiye’nin yaratıcı ekonomi potansiyelini güçlendirmeyi hedefleyen Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi için Kapasite Geliştirme Teknik Destek Projesi (INSPIRE), İstanbul Bilgilendirme Günü’nde tanıtıldı.
SALT Galata’da gerçekleştirilen etkinlik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Daire Başkanı Abdulvahap Yoğunlu ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent’in açılış konuşmalarıyla başladı. INSPIRE Projesi konsorsiyumu lideri Laetitia Manach, ATÖLYE Eş CEO’su Bengi Turgan Çiftçi ve Altınbaş Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dicle Yurdakul’un konuşmaları etkinliğin önemli bölümlerini oluşturdu.
Inspire Projesi kapsamında eylem planı oluşturulacak
Etkinliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Daire Başkanı Abdulvahap Yoğunlu, Bakanlık olarak Türkiye genelinde sanayi ve teknoloji alanında altyapıyı geliştirmeye ve insan kaynaklarında niteliği artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Ülkelerarası rekabet anlamında da ülkemizin ulusal strateji planlarında yaratıcı ekonomi önemli yer tutuyor” dedi. Yaratıcı ekonomi potansiyeli konusunda İstanbul’un önemli bir lokasyon olduğuna vurgu yapan Yoğunlu, şunları kaydetti: “Yaratıcı ekonomi, kültürel birikim ve yerel kodlarla mümkün oluyor. İstanbul başta olmak üzere, bu gücü Kalkınma Ajanslarımızla birlikte koordine edeceğiz. Özel sektörün değerli ekosistem temsilcileriyle gelişen bu konunun bir politikaya dönüşmesi de önem arz ediyor. Kalkınma planımızın ana başlıklarında, yaratıcı ekonomi potansiyelini güçlendirmeye çalışıyoruz. Bunu da kalkınma ajanslarımızla birlikte koordine ediyoruz. Bu projeyle bir eylem planı çıkararak bu stratejiyi ortaya çıkaracağız.”
Öncelikli 5 stratejik alandan biri
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent ise yaptığı konuşmada, yaratıcı endüstrilerine hem ülkemiz üzerinde hem de dünya genelinde devasa bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek; “Bu öyle bir ekonomi ki pek çok metrikte işte istihdam, ciro, dış ticaret payı yüksek katma değerli bir potansiyeline ve büyüme potansiyeline işaret ediyor. Bizlerin tabi olduğu, üst politika belgeleri dediğimiz 12. Kalkınma Planı’nda da yaratıcı ekonominin önemine değinilmiş. 12. Kalkınma Planı’nda, ‘Kültür sanata erişim ve katılım imkanlarının artırılması’, ‘Kültür alanında bilgi ve veri alanının güçlendirilmesi’ gibi maddeler var. İSTKA olarak 5 yıllık planımızda yaratıcı ekonomi, öncelikli 5 stratejik alandan biri olarak yorumlanıyor ” dedi. 2024-2028 dönemi kapsayan bölge planında yaratıcı ekonominin 5 öncelikli stratejik alandan biri olarak tanımlandığını da ifade eden Taşkent, INSPIRE Projesi’nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu vurguladı.
INSPIRE, kültürel ve yaratıcı endüstrilerin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasındaki rolünü vurgulayarak, sektördeki paydaşları bir araya getirmeyi ve iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
İstanbul’un yaratıcılık ve inovasyon merkezi olarak öne çıktığına dikkat çekilen etkinlikte, Türkiye’nin yaratıcı ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak politika ve projelerin önemi vurgulandı. INSPIRE Projesi’nin, yaratıcı sektörlerin kapasitesini artırmak ve inovasyonu teşvik etmek için önemli bir adım olduğu belirtildi. Projenin, yaratıcı endüstrilerin ekonomik büyümeye ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamasını amaçlıyor.