Paylaş:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek 18. İstanbul Bienali, 2025’te başlayacak. Bienalin küratörlüğünü Christine Tohmé üstleniyor. Koç Holding’in desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlik, üç ayrı bölümden oluşacak. Bienal süresince sunulan her program, bir öncekine dayalı araştırma ve sorgulama hatları üzerine inşa edilecek.
18. İstanbul Bienali ilk ayağı, 20 Eylül – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenecek sergiler ve kamusal programlarla başlayacak. Bu süreçte, kalıcı bir akademik yapı kurulması hedefleniyor. Yerel sanat inisiyatifleri ile işbirliği içinde dört etkinlik düzenlenecek. Bienal, 18 Eylül – 14 Kasım 2027 tarihlerinde, işbirlikleri sonucunda ortaya çıkacak sergiler, yayınlar, performanslar ve buluşmalar ile tamamlanacak.
Açık Çağrı ile Sanatçılara Davet
Bienalin ilk ayağı, kendini koruma ve geleceğe dair olasılıklar temalarına odaklanacak. Kırılganlık ve krizlerle dolu günlerde, maddi koşullar ve güvensizlik hissi, hayatımızı nasıl etkiliyor? Kendimizle ve toplumla olan ilişkilerimiz nasıl şekilleniyor? Sanatçılara, bu temalarla ilgili dosyalarını paylaşma daveti yapılıyor.
Bienalin temel temaları arasında, alan yaratma, alışılmadık dayanışma biçimleri ve direniş stratejileri yer alacak. Onarım ve hayal kurma hareketinin, gelecekte nasıl tasavvurlar yaratabileceğine dair sorular, sanatçıların yanıtlaması beklenen konular arasında.
İKSV’nin Katkılarıyla
İKSV, 18. İstanbul Bienali’nin düzenlenmesinde önemli bir rol üstleniyor. Sanatın toplumsal değişim gücüne vurgu yapan bu bienal, zorlu zamanlarda bile yaratıcılığı teşvik etmeyi amaçlıyor. Christine Tohmé’nin liderliğinde gerçekleştirilecek etkinlikler, sanatsal ifadelere olanak tanıyacak.
2025 yılındaki sergi, bu tür temalar etrafında şekillenecek. Maddi zorluklar, toplumsal belirsizlik ve duygu karmaşası, bienalin merkezinde yer alacak. Sanatçılar, kendi perspektiflerini bu konular üzerinden ifade etme fırsatı bulacak.
Bienal detayları için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Christine Tohmé Hakkında
Christine Tohmé küratoryal ve kurumsal pratiğinde kültürel üretim, sanat eğitimi ve topluluk inşasıyla ilgileniyor. 1993 yılında kâr amacı gütmeyen Ashkal Alwan derneğini kurdu ve o gün bugündür dernek çatısı altında çalışan çeşitli inisiyatifler aracılığıyla güncel sanat pratiklerini desteklemeye devam ediyor. Bu inisiyatifler arasında, ücretsiz öğrenim imkânı sunan Home Workspace Programme (2011–günümüz) ile çevrimiçi platformlar Perpetual Postponement ve aashra bulunuyor. Küratör olarak Tohmé, Home Works: A Forum on Cultural Practices, Beyrut (2002–günümüz) ve farklı şehirleri kapsayan Sharjah Bienali 13: Tamawuj gibi birçok disiplinlerarası programı tasarladı. Çalışmaları, UNESCO-Şarja Arap Kültürü Ödülü (2018), CCS Bard Audrey Irmas Küratoryal Mükemmellik Ödülü (2015) ve Prince Claus Ödülü (2006) ile onurlandırıldı. Uluslararası Bienal Derneği ve feminist kültür derneği Haven for Artists’in yönetim kurullarında görev alıyor. Beyrut’ta yaşıyor ve çalışıyor.